COPD wordt vaak niet ontdekt

Laatst bijgewerkt: juli 2020

nieuws Uit een onderzoek in de Nederlandse huisartspraktijk blijkt dat een groot deel van de mensen die voor langdurige hoestklachten bij de huisarts kwamen, tot dan toe onontdekt COPD (29%) hadden. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Utrecht. Er werden 400 patiënten onderzocht, die ouder waren dan 50, de huisarts consulteerden met langdurige hoestklachten, en nog niet bekend waren met COPD.

Sinds 1 november kunnen mensen de COPD risicotest doen op www.astmafonds.nl. Is de uitslag ‘hoog risico’ dan worden ze doorverwezen naar de huisarts.
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische en langzaam progressieve longaandoening die, net zoals astma, ontstaat ten gevolge van een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor vermindert het debiet van de luchtwegen geleidelijk en wordt het transport van de lucht naar de longen moeilijker. Terwijl bij astma de luchtwegvernauwing omkeerbaar is en meestal tijdens de kinderjaren ontstaat, manifesteert COPD zich meestal pas na de leeftijd van 45 jaar en is de vernauwing onomkeerbaar. In meer dan 9 gevallen op 10 is ze een gevolg van jarenlang roken. Daarom zou men ook van rokerslong kunnen spreken.

COPD wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beschouwd als de vierde meest dodelijke aandoening, na hartaanvallen, kanker en beroertes. COPD wordt verantwoordelijk geacht voor 6,4% van de overlijdens bij mannen en 3,9% bij vrouwen. Van alle belangrijke doodsoorzaken in de wereld is COPD de enige die toeneemt. Tussen 1965 en 1998 is het aantal sterfgevallen ten gevolge van COPD met 163% gestegen (terwijl het aantal beroertes daalde met 64%). De reden is de toename van het rookgedrag in de ontwikkelingslanden en het blijvende rookgedrag in de geïndustrialiseerde landen, evenals de veroudering van de bevolking. In België wordt het aantal COPD-patiënten op 680.000 geschat. Minder dan de helft daarvan is gediagnosticeerd.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram