Hoge concentratie goed cholesterol kan ook negatieve bijwerkingen hebben

nieuws HDL staat bekend als het ‘goede’ cholesterol: het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Sommige families hebben van nature veel HDL-cholesterol in het bloed. Onderzoek naar hun erfelijk materiaal moet bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen die het HDL-cholesterol kunstmatig verhogen. Maar gunstige HDL-waarden kunnen ook negatieve effecten hebben, zoals verminderde aanmaak van hormonen in de bijnierschors. Dit blijkt uit een studie van het Amsterdams Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

De onderzoekers ontdekten een mutatie in het gen dat codeert voor de HDL-receptor SR-B1. De gevonden mutatie zorgt voor extra HDL-cholesterol in het bloed, maar heeft ook negatieve gevolgen: het beïnvloedt onder andere de werking van bloedplaatjes en de productie van bijnierschorshormonen.
De studie kan van belang zijn voor onderzoek naar HDL-medicijnen: middelen die de concentratie HDL-cholesterol moeten verhogen om daarmee de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram