Geheugenverlies en snellere veroudering door statinegebruik?

123-geheugen-hers-dement-vergeten-170_10.jpg

nieuws Volgens een recent Brits onderzoek in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine verhogen statines en andere cholesterolverlagende geneesmiddelen de kans op een tijdelijk en omkeerbaar geheugenverlies.

De onderzoekers vergeleken gegevens van ruim 480.000 Britse patiënten die statines gebruikten met patiënten die een andere cholesterolverlager gebruikten en met gezonde mensen die geen cholesterolpil slikten. In vergelijking met gezonde mensen hadden mensen die een cholesterolverlagend middel gebruikten een vier keer hoger risico op geheugenverlies binnen 30 dagen na het starten van de medicatie. In beide groepen was er na drie maanden geen significant hoger risico meer.

Dit is overigens een bijwerking die ook vermeld staat in de bijsluiter van statines. Het absolute risico op deze bijwerking is evenwel laag: het absolute risico op geheugenverlies is 0,08% (1 op de 1250 patiënten). Bovendien kan dit ook te wijten zijn aan andere factoren dan het gebruik van een statine. Dat het geheugenverlies ook optreedt bij andere cholesterolverlagende middelen, versterkt dit vermoeden. De onderzoekers sluiten bijvoorbeeld de mogelijkheid niet uit dat het geheugenverlies vaker opgemerkt wordt omdat patiënten die nieuwe medicatie voorgeschreven krijgen, vaker gecontroleerd worden.

Verouderingsproces
Volgens een Amerikaans onderzoek zouden statines het verouderingsproces versnellen, en zou dat bijwerkingen zoals geheugenverlies, spierproblemen, staar en het verhoogde risico op diabetes kunnen verklaren. Dat onderzoek verscheen in The American Journal of Physiology.

De onderzoekers verzamelden stamcellen van jonge gezonde vrijwilligers (gemiddeld 38 jaar) en oudere gezonde vrijwilligers (gemiddeld 56 jaar) die werden behandeld met twee soorten statines. Stamcellen bleken minder goed in staat om beschadigde cellen te repareren en om nieuwe cellen aan te maken. Bij ouderen waren de gevolgen groter dan bij de jongeren.
In de hersenen kan het gebrek aan nieuwe zenuwcellen resulteren in geheugenverlies en vergeetachtigheid. In gewrichten kan het ontbreken van de aanmaak van kraakbeen leiden tot osteoporose, zo stellen de onderzoekers.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2301148
http://ajpcell.physiology.org/content/early/2015/07/23/ajpcell.00406.2014


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram