Chemotherapie tijdens zwangerschap niet schadelijk voor foetus

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan chemotherapie, hebben geen hogere kans op aangeboren afwijkingen. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven.
In Vlaanderen stellen artsen jaarlijks bij een 60-tal vrouwen kanker vast tijdens hun zwangerschap. Bij zwangere vrouwen komen dezelfde kankers voor als bij niet-zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd. Zwangerschap is op zich bijgevolg geen risicofactor. Wel bleek dat de helft van de zwangere vrouwen met kanker vroegtijdig waren bevallen. De bevalling werd vaak ingeleid. Dit resulteerde in een groot aantal opnames van pasgeborenen op de neonatale afdeling.

Bij welbepaalde types van kanker en ook bij welbepaalde kankerbehandelingen kwam groeivertraging in de baarmoeder voor, maar de kinderen bleken deze vertraging na de geboorte wel in te halen. Belangrijkste vaststelling is evenwel dat het aantal en de aard van de aangeboren afwijkingen niet anders zijn wanneer de moeder chemotherapie toegediend kreeg. Ook op langere termijn ondervinden de kinderen geen zichtbare hinder.

Specifieke testen van het geheugen en de aandachtsfuncties gaven bij hen wel een verhoging in impulsiviteit weer. Dit werd eerder al beschreven bij vroegtijdig geboren kinderen en bij kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld werden aan verhoogde psychologische stress bij de moeder.
Een mogelijke verklaring voor de geruststellende bevindingen is dat de placenta voor de meeste onderzochte producten als filter functioneert en de foetus beschermt tegen de schadelijke effecten van chemotherapie. Een tweede gegeven is dat chemotherapie niet wordt toegediend tijdens de meest kwetsbare periode van een zwangerschap, met name het eerste trimester.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram