Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

'Chemobrein' kan tot zes maanden na behandeling borstkanker blijven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Onderzoek naar het 'chemobrein' heeft aangetoond dat borstkankerpatiënten tot een half jaar na de chemotherapie last kunnen blijven hebben van vergeetachtigheid of verminderde concentratie.

Het gewone leven oppikken na kanker is zwaar. De buitenwereld denk soms wel dat alles weer normaal is, heel wat kankerpatiënten kampen na de chemo met vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Dit fenomeen wordt ook wel 'chemobrein' genoemd.

Onderzoekers van het kankerinstituut van de Universiteit van Rochester in de Verenigde Staten deden onderzoek bij 581 vrouwelijke borstkankerpatiënten en vergeleken hen met 364 gezonde mensen. In beide groepen was de gemiddelde leeftijd 53.
Advertentie

De wetenschappers gebruikten een speciale techniek om de cognitieve prestaties te meten. De borstkankerpatiënten vertoonden daarop 45 procent meer cognitieve beperkingen.

Een half jaar later deden ze de test opnieuw, en bleek dat ruim een op drie vrouwen nog steeds last had van het chemobrein. Meer nog: de symptomen waren zelfs verergerd. 

Gevoelens van angst, stress en depressie kunnen de aandoening nog versterken.

Ook opmerkelijk is dat jongere borstkankerpatiënten opvallend meer last hebben van een chemobrein dan de oudere. 

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161230_02651613


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram