Chemo tijdens zwangerschap is veilig

nieuws Kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap chemotherapie kregen, ondervinden hiervan geen hinder bij hun ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek aan de K.U.Leuven.
Kinderen die prenataal werden blootgesteld aan chemotherapie, doen het even goed als leeftijdsgenoten die niet werden blootgesteld. Ze vertoonden bij de geboorte niet meer of geen andere afwijkingen. Hun verdere ontwikkeling is vergelijkbaar met de gemiddelde ontwikkeling van andere kinderen. Kinderen die op bepaalde testen minder goed scoren, behoren vooral tot de groep van vroegtijdig geboren kinderen. Bij één tweeling, geboren op 33 weken, worden specifieke problemen vastgesteld die wellicht te wijten zijn aan een ontwikkelingsstoornis.

De onderzoekers onderzochten in totaal 70 kinderen na blootstelling aan chemotherapie bestudeerd werd. De kinderen werden onderzocht bij de geboorte en op welbepaalde tijdstippen nadien (5-6 jaar, 8-9, …). De moeders werden tijdens de zwangerschap behandeld met chemotherapie, al dan niet gecombineerd met radiotherapie of chirurgie, voor uiteenlopende kankers. 47 van de 70 onderzochte kinderen werden te vroeg geboren. De gemiddelde zwangerschapsduur bij de geboorte van de kinderen was 36 weken. Er waren 2 tweelingzwangerschappen.

De onderzoeksgegevens suggereren dat vroeggeboorte meer invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen dan prenatale blootstelling aan chemotherapie. Zwangere patiëntes hoeven hun zwangerschap dus niet te onderbreken of hun kankerbehandeling niet uit te stellen uit vrees voor de gevolgen voor hun kind.

Bij zwangere vrouwen die chemotherapie krijgen, wordt de bevalling vaak ingeleid wanneer de foetus levensvatbaar is, maar nog niet voldragen. Het is belangrijk om vroeggeboorte indien mogelijk te vermijden, en de zwangerschap tot minstens 37 weken verder te zetten.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram