Denkvermogen rokers neemt sneller af

nieuws Het denkvermogen van rokers neemt sneller af dan dat van niet-rokers. Het is vergelijkbaar met dat van mensen die 3 tot 7 jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben. Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen zoals geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan de nooit-rokers. Dit zijn enkele resultaten van een onderzoek onder 2000 mensen door Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), gepubliceerd in het American Journal of Public Health. Bij een kleine 2000 mannen en vrouwen van 43-70 jaar werd het cognitief functioneren gemeten met een tussenperiode van vijf jaar.
In vijf jaar tijd neemt het denkvermogen (cognitief functioneren) van rokers twee keer zo snel af als dat van nooit-rokers. Dit geldt vooral voor flexibiliteit (het schakelen tussen twee verschillende taken) en geheugen. Bij rokers en ex-rokers blijkt de hoeveelheid sigaretten bepalend voor mate van achteruitgang: hoe meer men rookt of heeft gerookt, hoe sneller het bergafwaarts gaat.
De achteruitgang van ex-rokers op middelbare leeftijd was vergelijkbaar met die van mensen die nog nooit hadden gerookt. De achteruitgang van mensen die pas onlangs zijn gestopt met roken, ligt tussen die van ex-rokers en rokers in. Dit wijst erop dat stoppen met roken nog loont .
Tot nu toe werd het effect van roken op cognitief functioneren of op de kans op dementie vooral onderzocht bij ouderen. In de huidige studie is aangetoond dat roken ook op middelbare leeftijd al effect heeft op het cognitief functioneren, ondanks het feit dat mensen dat zelf nog niet per se hoeven te merken in hun dagelijkse leven.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram