Van mama’s voor mama’s: borstvoedingstips

dossier

Zwangere vrouwen en jonge mama’s krijgen een waterval aan tips, vaak ongevraagd en zelfs overbodig, maar wat borstvoeding betreft, is alle hulp welkom. Te veel melk, te weinig melk, gespannen borsten, de juiste houding, kolftoestellen… Lean back and relax, hier komen de hacks!

Tips van borstvoedingsmama's

Sofie: Tanktops! Toen mijn melkproductie op gang kwam in de kraamkliniek, verdrievoudigden mijn borsten in omvang. De borstvoedingsbeha’s die ik had gekocht, pasten niet. Een vriendin bracht me toen borstvoedingstopjes en die zijn perfect: Ik heb geen beha nodig, want het topje is gevoerd, en het is elastisch, maar houdt wel alles op zijn plaats. Ik kan er een normale trui overheen doen en hem optillen om te voeden zonder dat mijn buik zichtbaar was.

Melanie: "Kokosolie!Ik smeer het op mijn tepels en op de borstkolftrechters. Een Amerikaanse vrouw gaf me deze tip en kolven wordt zo veel comfortabeler.

Lees ook: Waarom is colostrum ‘vloeibaar goud’?

Aarya: "Ik stop de inleggers van mijn baby’s wasbare luiers ’s nachts in mijn beha om de melk die lekt op te vangen. Die borstcompressen? Ik zou die elke 3 uur moeten verwisselen... "

Laura: "Ik leg warme washandjes op mijn borst bij stuwing."

Hedwig: "Ik zweer bij het borstvoedingskussen. Zijn naam is Hubert, en hij werd een beetje mijn tweede man. Intussen geef ik geen borstvoeding meer, maar Hubert wijkt zelden van mijn zijde.”

Lees ook: De samenstelling van moedermelk en de voordelen ervan voor je baby

Magaly: "Ik ben grote fan van de vette crème (lansinoh of plantaardige olie of vaseline) + hyalo4 patch na elke voeding om zo kloven en wonden te voorkomen of verzorgen. ‘s Nachts draag ik een beha zonder beugel en leg ik er een wattenschijfje in. En nog een tip: knijp en masseer de borst tijdens het voeden of kolf als de borst gezwollen is. Zo maak je alle kliertjes los.

Mathilde: "Ga voor grote koolbladeren rechtstreeks uit de koelkast om de spanning te verlichten! Vooral de eerste dagen en weken kan die tip voor verlichting zorgen. De geur achteraf moet je er wel bij nemen.”

Axelle: "Ik zou zeggen: niet op de klok kijken. Geef gewoon borstvoeding op verzoek.”

Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?

Tips van onze redactie

  • Ik heb een borstvoedingssjaal gekregen, maar gebruikte die bijna nooit... behalve om mijn melk af te kolven op het werk. Geen aanrader dus. Er bestaat wel zoiets als een borstvoedingsarmband. Die is veel compacter dan een groot kussen, en je neemt het dus makkelijk overal mee naartoe.
  • Voor tepelkloven of gevoelige tepels: gebruik lanoline en smeer gerust preventief. Laat je borsten ook zoveel mogelijk bloot, of hou ze net warm door middel van met moedermelk gevulde compressen die je in je beha steekt. Moedermelk helpt trouwens om wondjes en kloven sneller te genezen, dus laat gerust een druppel opdrogen aan het einde van de voeding.

Lees ook: Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?

  • De eerste maanden na de bevalling – ik heb winterbaby’s – droeg ik voortdurend mijn zwangerschapsbroeken. Ze verbergen je buik en houden ‘m ook warm als je geen borstvoedingstrui of -top aanhebt. Gewoon pull omhoogtrekken en klaar.
  • De tetradoeken zijn lifesavers. Ik heb ze voor alles gebruikt: om de melk op te vangen die tijdens een voeding uit de vrije borst vloeide, om mijn buik of de bovenkant van mijn borst te bedekken tijdens een voeding en om de melk op te vangen die de baby teruggeeft.
  • Mijn grootste hulp was mijn pink: om het vacuüm gezogen mondje van de baby op een zachte manier los te koppelen van de tepel. Je schuift zachtjes je vingertje tussen de mondhoek van je baby en je borst, en hij zal op magische wijze je tepel loslaten zonder je pijn te doen! En heeft hij ’s avonds nog een grote zuigbehoefte, maar zit z’n buikje vol? Dan geef je gewoon diezelfde pink, als speentje.

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram