8 tips die ervoor zorgen dat je makkelijker borstvoeding kan geven

dossier Borstvoeding geven is volgens velen de beste manier om je kleintje te eten te geven. Maar niet iedereen wil of kan borstvoeding geven. Als je moeite hebt om op een comfortabele manier borstvoeding te geven, kan je deze 8 tips van Kind en Gezin eens uitproberen.

1. Neem de tijd

Geef jezelf en je baby de tijd om te wennen aan het geven van borstvoeding. Ga ergens zitten waar het rustig is en kijk niet op je horloge. Borstvoeding geven gaat veel beter als je rustig en ontspannen bent.

2. Oefening baart kunst

Maak jezelf niet helemaal gek als het je niet van de eerste keer lukt. Hoe vaker je borstvoeding geeft, hoe vlotter het zal gaan.

3. Zoek steun

Het is heel belangrijk dat jij en je partner alle twee achter de beslissing staan om borstvoeding te geven. Daarnaast kan het ook helpen om te praten met andere mensen die borstvoeding geven. Je zal al snel merken dat het voor bijna niemand als vanzelf gaat en misschien krijg je zo nog wat extra handige tips.

4. Voorbereiden

Het kan ook helpen om jezelf wat bij te scholen. Je kan overal wel folders krijgen over borstvoeding geven en ook op het internet staat een heleboel informatie. Praten met een lactatiedeskundige kan ook helpen.

5. Kies het juiste moment

Om borstvoeding te geven moet je daar niet alleen zelf toe in staat zijn, maar je baby moet ook mee willen werken. Ga daarom niet in het wilde weg borstvoeding geven, maar wacht tot je baby aangeeft dat ie honger heeft.

6. Zoek de juiste houding

Het is zowel voor jou als voor je baby belangrijk dat jullie comfortabel zitten. Neem daarom dus ook de tijd om een aangename houding te vinden. Experimenteer met kussens, een zacht vestje of een dekentje. Borstvoeding geven moet fijn zijn, ook voor jou.

7. Let op wat je eet

Nu die baby eruit is wil je natuurlijk liefst terug alles eten wat je negen maanden lang niet meer mocht. Maar let toch nog een beetje op. Je mag natuurlijk wel eens lekker zondigen met een friet met hamburgers, maar let er wel op dat je ook nog voldoende groenten en fruit eet. Evenwicht en variatie is enorm belangrijk.

8. Alcohol

Als je veel problemen ondervindt bij het borstvoeding geven, kan alcohol ook een oorzaak zijn. Af en toe een glaasje kan geen kwaad, maar let dan wel dat je twee tot drie uur wacht om borstvoeding te geven en voorzie afgekolfde melk om die periodes te overbruggen.   Lees ook: 5 hacks om borstvoeding makkelijker te maken


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram