Borstkankerscreening: 40 percent sterftedaling

123-vr-oz-borstca-CT-06-15.jpg

nieuws Er is meer dan voldoende bewijs dat de huidige bevolkingsonderzoeken naar borstkanker tot meer voordelen dan nadelen leiden. Deelnemende vrouwen hebben een 40% lagere kans om aan borstkanker te overlijden, en het is van nut voor vrouwen van 50 tot 74 jaar. Er is enig, maar minder bewijs voor vrouwen van 45 tot 49 jaar.

Dat blijkt uit een nieuwe grootschalige studie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Een groep van 29 experts uit 16 landen onderzocht zo’n veertig grootschalige studies uit de recente jaren. De experts komen tot het besluit dat, ondanks die verbeteringen in behandelingen, vroegere ontdekking extra gezondheidswinst oplevert, vooral voor vrouwen van 50 tot 69 jaar.

Ook de nadelen werden zorgvuldig bekeken. Er is voldoende bewijs dat sommige vroeg ontdekte borstkankers zonder het bevolkingsonderzoek nooit aan het licht zouden zijn gekomen, en een fout-positieve uitslag (geen borstkanker na verwijzing) tot kortdurende ongerustheid leidt.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram