Patiënten met erfelijke hemochromatose mogen bloed geven

123-zakje-bloed-05-18.jpg

nieuws

Sinds 22 mei 2018 mogen hemochromatosepatiënten bloed geven. Dit is onder bepaalde voorwaarden: ze moeten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, mogen geen orgaanschade hebben opgelopen én moeten bij hun eerste donatie (en nadien jaarlijks) een attest meebrengen van hun behandelde arts.

Erfelijke hemochromatose is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt. Momenteel ondergaan in België ongeveer 1.500 patiënten regelmatig ‘therapeutische’ aderlatingen omdat ze lijden aan hemochromatose. Door die aderlatingen wordt het ijzergehalte in hun organen en bloed genormaliseerd.

Het bloed dat door die aderlatingen werd afgenomen, moest in het verleden worden vernietigd. Jaarlijks enkele duizenden zakjes. Daar komt nu verandering in. Hemochromatosepatiënten kunnen voortaan kiezen of ze aderlatingen als onderdeel van hun behandeling laten uitvoeren in een ziekenhuis, of dat ze dat bloed doneren bij Rode Kruis-Vlaanderen. Op die manier blijft ook de vrijwilligheid van de donatie – wat een wettelijke verplichting is – gegarandeerd. Dit zou het Rode Kruis naar schatting zo’n 6.000 extra bloedzakjes per jaar kunnen opleveren.

Alle info over hemochromatose en bloed geven vindt u op www.rodekruis.be/hemochromatose.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram