Dagelijks aspirine kan gevaarlijk zijn voor gezonde mensen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het dagelijks innemen van aspirine om een hartaanval of een beroerte te voorkomen, zou bij gezonde mensen meer kwaad dan goed doen. Alleen in specifieke omstandigheden kan aspirine voorgeschreven worden. Dat concluderen Britse onderzoekers in een nieuwe analyse in Archives of Internal Medicine.

Ze bekeken 9 onderzoeken die de voorbije jaren werden uitgevoerd over het effect van aspirine op zowel cardiovasculaire ziekte als op non-cardiovasculaire ziekte en sterfte. Hierbij waren meer dan 100.000 patiënten betrokken.

• Zoals verwacht verlaagde het gebruik van aspirine het aantal niet-fatale beroertes, hartinfarcten en andere cardiovasculaire gebeurtenissen met ongeveer 10%.

• Er was geen afname van overlijden door een hartaanval, beroerte of kanker.

• Het risico op een potentieel levensbedreigende interne bloeding nam toe met 30%.

• Om 1 cardiovasculaire gebeurtenis te voorkómen moesten 120 patiënten behandeld worden, terwijl het voor het veroorzaken van 1 bloeding al genoeg was om 73 mensen aspirine te geven.
Volgens de onderzoekers zouden alleen mensen van wie bekend is dat ze een verhoogde kans hebben op een hartaanval of beroerte, en bij wie de verwachte voordelen de kans op een bloeding overtreffen, dagelijks aspirine mogen gebruiken.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram