Nieuwe bloedtest spoort risico plotse hartdood op

123-bloed-tubes-labo-170-01.jpg

nieuws UAntwerpen, UZA en Multiplicom NV ontwikkelden samen een bloedtest om het genetisch risico van plotse hartdood te bepalen. Deze test, PED MASTR genaamd, is al in gebruik in het centrum medische genetica van UZA/UAntwerpen.

Plotse hartdood, dat één op de duizend personen treft, zal met de PED MASTR kunnen teruggedrongen worden. Vooral jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen worden getroffen door een plotse hartdood. De regelmatige berichtgeving over de onverwachte dood van jonge sporters tijdens een sportwedstrijd of – training spreekt voor zich.

De hartritmestoornissen gelinkt aan deze sterfgevallen zijn helaas moeilijk op te sporen, zelfs door cardiologen. Genetische aanleg speelt hierin een belangrijke rol. Familieleden van getroffen personen hebben namelijk 50% kans om dezelfde genetische aanleg die leidt tot een hartafwijking te erven.

Een vroege opsporing van erfelijke hartziekten in risicofamilies kan levens redden. Door de ontwikkeling van de PED MASTR is het mogelijk om eenvoudig en snel alle mutaties in het grote aantal genen betrokken bij plotse hartdood te analyseren.
Deze nieuwe testkit, die gebruik maakt van de MASTR technologie, bevat 51 genen. Daardoor stelt het artsen in staat om alle genetische mutaties in één keer te identificeren en deze informatie te gebruiken om een gepaste behandeling op te stellen.

Volgens de onderzoekers versnelt de nieuwe test de diagnostiek bij patiënten of familieleden die met plotse hartdood te maken krijgen. Deze test vult onze huidige klinische hart- en genetische expertise goed aan en biedt de optie om voor presymptomatische individuen die een mutatie hebben preventieve maatregelen te treffen die plotse hartdood kunnen voorkomen.

Lees ook: Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )

Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram