Zout veroorzaakt geen verhoogde bloeddruk bij gezonde mensen

nieuws Zoals al langer werd vermoed, maar nu is aangetoond door een grootschalig onderzoek van de KU Leuven gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of the American Medical Society veroorzaakt zout geen hypertensie (verhoogde bloeddruk) bij gezonde mensen. Een zoutarm dieet beschermt ook niet tegen hart- en vaatziekten. Bij mensen die hypertensie hebben of die lijden aan hartfalen, is een zoutarm dieet echter wél aangewezen.

In deze studie werden 3700 personen gedurende 8 jaar opgevolgd. Bij aanvang van de studie waren alle deelnemers gemiddeld 40 jaar en hadden ze geen hart- en vaatziekten.
In de acht jaar dat de studie duurde overleden 84 mensen aan een hart- en vaatziekte. Verrassend genoeg bleek het sterftecijfer het hoogst (50 of 4,1%) in de groep die het minste zout at, terwijl in de groep met de hoogste zoutconsumptie slechts 10 mensen (0,8%) overleden. Een hogere zout-inname leidde wel tot een (lichte) stijging van de systolische bloeddruk (de bovendruk, wat overeenkomt met de fase dat het bloed uit het hart wordt gepompt), maar had geen onvloed op de diastolische druk (de onderdruk, wanneer het bloed terugvloeit naar het hart).

De auteurs besluiten hieruit dat een zoutarm dieet weinig zin heeft voor gezonde mensen, wél voor mensen die lijden aan een verhoogde bloeddruk of een hart- en vaatziekte.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram