Inactiviteit veroorzaakt meer hartaandoeningen dan roken

123-vr-brood-obesit-zetel-170--07.jpg

nieuws Uit onderzoek onder Australische vrouwen ouder dan 30 jaar blijkt dat beperkte fysieke inspanning een belangrijker oorzaak van hartaandoeningen is dan roken, obesitas (BMI hoger dan 23) of hoge bloeddruk. De studie verscheen in het British Journal of Sports Medicine.

Uit diverse gegevensbanken berekenden ze het populatie attributief risico (PAR): dit geeft aan hoeveel extra kans er bestaat op een ziekte in een bepaalde bevolking als gevolg van blootstelling aan een bepaalde risicofactor. Het gaat hier dus niet om een individueel risico op hartziekte, maar op het risico voor een groep mensen. Het bleek dat vanaf 30 jaar de PAR voor inactiviteit groter was dan die voor de andere risicofactoren.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat Australische vrouwen veel te weinig bewegen. Wanneer alle vrouwen in Australië ouder dan 30 jaar actief zouden gaan sporten, zou de helft van alle hartziekten kunnen vermeden worden. Voor vrouwen jonger dan 30 jaar was roken de belangrijkste risicofactor: als zij zouden stoppen met roken, zou tot 60% van alle hartziekten kunnen vermeden worden. Deze studie zegt evenwel niets over individuele risico’s. Ze bevestigt wel dat gebrek aan lichaamsbeweging een risicofactor is voor hartziekte, net als roken, obesitas en hoge bloeddruk.


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram