Blaaskanker / Terugbetaling van immunotherapie

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
123-txt-immuunsysyt-10-17.jpg

nieuws

Met 2.200 nieuwe gevallen per jaar, is blaaskanker de vijfde meest voorkomende kanker bij mannen in België en komt vier maal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

Blaaskanker, vastgesteld in een vroeg stadium, kan relatief goed behandeld worden, ondanks een hoog terugvalcijfer. Aan de andere kant, bij een vergevorderd stadium daalt de gemiddelde levensduur. De gemiddelde leeftijd van deze patiënten is iets meer dan 70 jaar. Op deze leeftijd hebben deze personen niet altijd baat bij chemotherapie. Gemetastaseerde blaaskanker is dus een van de kankers met de laagste overlevingskansen. 

Vanaf oktober 2017 wordt een nieuwe behandelingsvorm, immunotherapie, terugbetaald voor blaaskankerpatiënten die er het ergst aan toe zijn. Deze therapie is gericht op het immuunsysteem die als het ware wordt gestimuleerd, zodat het zelf de kankercellen gaat aanvallen. Pembrolizumab – immunotherapie anti-PD1 – werd nu al  terugbetaald voor patiënten die zonder succes eerder een klassieke behandeling kregen, waaronder onder andere op platina gebaseerde chemotherapie. 

Deze immunotherapie is daarnaast ook, in vergelijking met chemotherapie, de enige behandeling die de levensduur van deze patiënten kan verlengen. Zeker na het falen van conventionele behandelingen zoals de eerstelijns chemotherapie op basis van platina. Bovendien blijkt uit de resultaten dat het aantal sterfgevallen 30 procent lager ligt in vergelijking met de standaardbehandeling.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram