Blaaskanker: terugbetaling van immunotherapie

123-txt-immuunsysyt-10-17.jpg

nieuws

Met 2.200 nieuwe gevallen per jaar, is blaaskanker de vijfde meest voorkomende kanker bij mannen in België en komt vier maal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

Blaaskanker, vastgesteld in een vroeg stadium, kan relatief goed behandeld worden, ondanks een hoog terugvalcijfer. Aan de andere kant, bij een vergevorderd stadium daalt de gemiddelde levensduur. De gemiddelde leeftijd van deze patiënten is iets meer dan 70 jaar. Op deze leeftijd hebben deze personen niet altijd baat bij chemotherapie. Gemetastaseerde blaaskanker is dus een van de kankers met de laagste overlevingskansen. 

Vanaf oktober 2017 wordt een nieuwe behandelingsvorm, immunotherapie, terugbetaald voor blaaskankerpatiënten die er het ergst aan toe zijn. Deze therapie is gericht op het immuunsysteem die als het ware wordt gestimuleerd, zodat het zelf de kankercellen gaat aanvallen. Pembrolizumab – immunotherapie anti-PD1 – werd nu al  terugbetaald voor patiënten die zonder succes eerder een klassieke behandeling kregen, waaronder onder andere op platina gebaseerde chemotherapie. 

Deze immunotherapie is daarnaast ook, in vergelijking met chemotherapie, de enige behandeling die de levensduur van deze patiënten kan verlengen. Zeker na het falen van conventionele behandelingen zoals de eerstelijns chemotherapie op basis van platina. Bovendien blijkt uit de resultaten dat het aantal sterfgevallen 30 procent lager ligt in vergelijking met de standaardbehandeling.


Laatst bijgewerkt: februari 2023
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram