Geboortemaand beïnvloedt levensduur

nieuws Hoe oud mensen worden, hangt mogelijk nauw samen met de maand waarin ze ter wereld zijn gekomen. Mensen die in mei worden geboren sterven gemiddeld gezien op de jongste leeftijd. Mensen die in november geboren werden, leven het langst. Dat beweren althans Duitse onderzoekers in het Journal of the American College of Cardiology. Zij bestudeerden de gegevens van zo’n zes miljoen Duitsers die tussen 1992 en 2007 aan hart- en vaatziekten stierven.

Gemiddeld leefden de vrouwen die in november geboren waren 7,3 maanden langer dan de vrouwen die in mei het levenslicht zagen. Bij de mannen was dat verschil 11,7 maanden. Ook bij andere doosoorzaken wordt een gelijkaardig patroon gezien.

Het is onduidelijk welke factoren er voor zorgen dat mensen die in november geboren worden langer leven. Mogelijk heeft het iets te maken met infecties die in een bepaald deel van het jaar vaker voorkomen, de intensiteit van het zonlicht of ervaringen in de baarmoeder.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram