Zomertijd aanhouden beter voor de gezondheid

nieuws Zomertijd aanhouden, en de klok dus niet een uur terugdraaien in oktober, levert grote gezondheidswinst op. Dat zegt de Britse milieudeskundige Mayer Hillman in de British Medical Journal. Sterker nog: in de zomer zou de klok nóg een uur vooruit moeten. Het zou de mogelijkheden voor mensen om buiten actief te zijn fors doen toenemen: voor volwassenen zou het om 300 uur extra gaan, voor kinderen zo’n 200.
In de huidige situatie, over het hele jaar gemiddeld, is een mens slecht 1 of 2 ochtenduren wakker. Daarentegen wordt bijna de helft van de 10-11 uur die mensen in middag en avond wakker zijn, in het donker doorgebracht. Mensen worden actiever, gelukkiger en gezonder als de (zomer)dagen langer zijn, zijn meer gebaat bij daglicht dan bij kunstlicht en zijn minder geneigd buiten activiteiten te ontplooien in het donker. Voor kinderen en ouderen geldt dat laatste vooral: kinderen moeten voor donker thuis zijn, veel ouderen willen dat doorgaans zelf, uit angst, of vanwege slecht zicht.
Door zomertijd in de winter aan te houden en in de zomer nog eens een uur vooruit te zetten (dubbele zomertijd), zouden per jaar veel meer wakkere uren in het licht worden doorgebracht en zouden mensen dus ook meer bewegen.

bron: http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.c5964 : More daylight, better health: why we shouldn’t be putting the clocks back this weekend

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram