Test-Aankoop verzamelt klachten over geneesmiddelen

testaankoop-150.jpg

nieuws Test-Aankoop richtte in november 2006 een meldpunt op waar consumenten rechtstreeks bijwerkingen van geneesmiddelen en andere problemen (i.v.m. de prijs, de terugbetaling, de bijsluiter) kunnen melden. Enkele maanden later werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Op Europees niveau bestaan er plannen om meldingen door consumenten in te schrijven in de wet. Test-Aankoop stelt dit project begin juni 2008 voor aan een werkgroep van het Europese Geneesmiddelenagentschap.

18 maanden na de lancering van dit meldpunt is de balans erg positief. Test-Aankoop ontving meer dan 250 meldingen waarvan 75 % handelt over bijwerkingen hoofdzakelijk in verband met medicijnen voor hart en bloedvaten, gevolgd door het zenuwstelsel en infecties. 35 meldingen betroffen geneesmiddelen die vrij te koop zijn, voedingssupplementen en kruidenproducten. De overige melders rapporteerden problemen in verband met de prijs, de bijsluiter of de manier van toedienen. Meer dan 37 % meldt spontaan dat ze door de bijwerking met de medicatie stopten. Bijna 25 % uitte klachten waarmee de melders niet bij de arts terechtkonden. Ze hebben vaak het gevoel dat hun zorgverlener de klachten niet au sérieux neemt.
De consument kan het meldingsformulier invullen op www.meldpuntgeneesmiddelen.be of www.contactmedicaments.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram