Plaspil verhoogt kans op huidkanker

123-vr-pijn-pillen-medic-11-17.jpg

nieuws

Patiënten met hoge bloeddruk die met de plaspil hydrochloorthiazide worden behandeld, moeten hun huid regelmatig controleren en verdachte huidletsels melden. Bescherming tegen zonnestralen en UV-stralen is bijzonder belangrijk voor deze patiënten.

Dat meldt het geneesmiddelenagentschap FAGG na onderzoek door het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Dat onderzoek was een gevolg van twee Deense studies waarin een verband werd aangetoond tussen deze plaspillen en het optreden van huidkanker. 

Volgens het EMA zou de fotosensibiliserende werking van hydrochloorthiazide een mogelijk mechanisme kunnen zijn voor niet-melanome huidkanker. Het gaat hier om twee vormen van huidkanker, basaalcelkanker en plaveiselcelkanker, die goed te behandelen zijn.

De bijsluiters en samenvattingen van de kenmerken van het product van geneesmiddelen op basis van hydrochloorthiazide moeten worden bijgewerkt om dit risico op te nemen en om te wijzen op het belang van de voorlichting van patiënten.
Patiënten moeten preventief advies krijgen. U hoeft niet te stoppen met hydrochloorthiazide. Ook zonder dit middel kunt u huidkanker krijgen. De belangrijkste adviezen zijn: bescherm u tegen de zon en controleer geregeld uw huid. Als u een plekje niet vertrouwt, ga dan naar uw huisarts.

Als u al eens huidkanker heeft gehad, is de kans op nieuwe huidkanker verhoogd. Overleg dan met uw huisarts over eventueel andere medicijnen. 
In België wordt hydrochloorthiazide in de handel gebracht in talrijke geneesmiddelen, alleen of in combinatie, voor de behandeling van hypertensie, congestief hartfalen en symptomatisch oedeem.

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram