Arts en apotheker moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor gevaren anti-epilepticum Valproaat

123-chem-valproaat-epilepsie-molec-01-18.jpg

nieuws

Uit een studie aan de Universiteit van Antwerpen blijkt dat een meerderheid van de artsen het educatief materiaal over de gevaren van het anti-epilepticum valproaat tijdens de zwangerschap niet kent en dus ook niet gebruikt. Naar aanleiding hiervan wijst het Federaal geneesmiddelenagentschap FAGG artsen op de plicht om zwangere vrouwen of vrouwen in de vruchtbare leeftijd de risico’s verbonden aan het gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap uit te leggen en om hen de informatiefolder de overhandigen. Een formulier voor ontvangstbevestiging van risico-informatie verbonden aan de risico’s van het gebruik van valproaat tijdens de zwangerschap moet worden getekend door de arts en de patiënte, en bijgehouden worden in het medisch dossier.

Sinds 2014 heeft het FAGG voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten uitgewerkt. Deze informatie gaat over het risico van neurologische ontwikkelingsstoornissen bij kinderen van vrouwen die valproaat namen tijdens de zwangerschap, en ook over het gekende risico van congenitale misvormingen bij baby’s die werden blootgesteld aan het geneesmiddel tijdens de zwangerschap. Hoewel er soms geen alternatief is voor het gebruik van valproaat, zijn deze maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de patiënten zich bewust zijn van de risico's, en dat zij alleen valproaat innemen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

In België zijn geneesmiddelen die valproaat bevatten onder de volgende namen op de markt: Convulex, Depakine, Valproate EG, Valproate Mylan, Valproate Sandoz.
Een informatiefolder voor patiënten kunt u hier downloaden.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram