Voor jou gelezen op De Standaard

Bedwants bezig aan opmars in Vlaanderen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ongediertebestrijders moeten almaar vaker uitrukken om de bedwants te verdelgen. De exotische, kleine bloedzuiger gedijt goed in de Vlaamse slaapkamer. Couchsurfers en Airbnb’ers uit Londen of New York brengen de beestjes mee.

Vijf jaar geleden kwam de bedwants nog amper voor in Vlaanderen of Brussel, maar vandaag duiden de insecten weer meer op in de Vlaamse slaapkamers. Ongediertebestrijders moeten meer dan anders uitrukken om the bed bug te vernietigen. En niet alleen bij hotels of jeugdherbergen in het Antwerpse of het Brusselse, maar ook van particulieren.

De bedwants (niet te verwarren met een vlooi of een teek) kan tot een centimeter groot worden en gaat bij nacht te werk, als zijn slachtoffer rustig slaapt. Met zijn scherpe snuit, die eerst een soort gif in de huid spuit, zuigt het bruinrode beestje mensenbloed naar binnen –nodig om te overleven en te kunnen vervellen. Een beet kan bij sommigen leiden tot allergische reacties en rode bultjes die jeuken.

Dat Vlaanderen en Brussel opnieuw kampen met nesten, komt volgens de experts door het toegenomen reisgedrag. ‘Wie naar Londen, Amsterdam of New York reist, loopt een verhoogd risico’, weet Chris Despiegheleir, zaakvoerder van BOV in Tienen. ‘Sommige hotels blijken echte broeihaarden. Een eitje in de kleren kan al voldoende zijn om thuis met een plaag te zitten.’

Ook het fenomeen van couchsurfing (vooral onder jongeren populair) en Airbnb veroorzaken een opstoot en een verdere verspreiding, vooral in de grootsteden.

Lees ook: Bescherm uw huis tegen bedwantsen (Cimex lectularius)

Hoe krijg je de bedwants buiten?
De beestjes mogen dan wel geen vreemde ziektes meebrengen (toch niet volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde) de verdelging ervan blijkt andere koek.
‘De bedwants, in normale toestand dun en vlak, zit doorgaans in kieren en spleten verborgen: gif spuiten helpt daarom niet altijd’, aldus Vandecruys. ‘Bovendien werken sommige pesticiden niet langer doeltreffend. En veel producten blijken ook verboden door Europa.’

Professionele ongediertebestrijders raden mensen daarom af om zelf stappen te ondernemen. ‘Zelf in het rond spuiten maakt het probleem vaak alleen erger: de wantsen verhuizen makkelijk naar andere plekken in het huis’, zegt Gert Vandecruys van Anticimex.

Om de insecten succesvol te verdelgen, gebruiken de meeste bedrijven heaters, industriële blazers om een afgesloten kamer tot zestig graden te verwarmen. Dat doodt zowel de volwassen insecten als de eieren, omdat de hitte de eiwitten in het lichaam doen stollen. ‘Maar een dergelijke behandeling kost natuurlijk iets meer dan een simpele vlooienbestrijding, en het duurt ook wat langer’, besluit Despiegheleire.

Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151018_01926246


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram