Aantasting van zenuwbanen veroorzaakt loopproblemen bij ouderen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Veel oudere mensen met licht beschadigde haarvaten in de hersenen hebben een TIA of beroerte gehad. De licht beschadigde haarvaten tasten vaak ook de witte stof aan in de hersenen. Eerder onderzoek liet zien dat zichtbare beschadiging van die witte stof vaak leidt tot loopproblemen. Nu blijkt dat ook microbeschadigingen van de witte stof, die op de gebruikelijke scans niet zichtbaar zijn, loopproblemen veroorzaken. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit Nijmegen in het vakblad Brain.

Voor het onderzoek werden ruim 400 mensen tussen de 50 en 85 jaar met licht beschadigde haarvaten onderzocht, vastgesteld na een TIA of beroerte. Niemand van hen had dementie of de ziekte van Parkinson. Bij deze mensen werden scans van hun hersenen gemaakt en hun looppatronen in kaart gebracht. Deze mensen lopen langzamer, zetten kleinere stappen en hebben ook een wat bredere loopgang.

De hersenscans toonden aan dat de ogenschijnlijk normale witte stof op veel meer plaatsen dan gedacht toch heel licht is aangetast. Die wijd verspreide aantasting is geen gevolg van normale verouderingsprocessen, maar een effect van die slecht functionerende haarvaten in de hersenen.

Vervolgens konden de Nijmeegse onderzoekers ook een duidelijk verband aantonen tussen deze microbeschadigingen en de loopproblemen. Diverse gebieden in de hersenen spelen daarbij een duidelijke rol. Maar in de hersenbalk, die de beide hersenhelften met elkaar verbindt, is het effect het grootst want juist daar lopen ook veel zenuwbanen die bij het lopen geactiveerd moeten worden.”
Sinds een jaar of vijf is bekend dat slecht functionerende haarvaten in de hersenen te behandelen zijn.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram