Wat kan je doen tegen de verschillende soorten vlekjes op je gelaat?

caudalie_native2.jpg

nieuws Hoewel pigmentatiestoornissen, waarbij donkere vlekjes tevoorschijn komen, onschuldig zijn, ben je ze liever kwijt dan rijk. Maar vanwaar komen ze? En belangrijker: wat kan je doen om ze te voorkomen en te behandelen? 

De verschillende soorten vlekjes

Bruine vlekjes worden veroorzaakt door de overproductie van melanine in je huid. Melanine is het pigment dat je huid, haar en ogen hun kleur geeft, en wordt geproduceerd door cellen die bij wijze van spreken als sponzen zonlicht opzuigen. Hoe meer onze huid wordt blootgesteld aan ultraviolet (UV), hoe meer die sponzen verzadigd raken, waardoor bruine vlekjes ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans dat je huid al schade opliep door de zon en hoe groter de kans op bruine vlekjes. Daarom worden ze ook vaak ouderdomsvlekjes genoemd. Die verschijnen vanaf ongeveer 40 jaar, en vooral op het gezicht, het decolleté, de schouders en de handen.

Ook hormonale veranderingen kunnen bruine vlekjes veroorzaken. Zo krijgen veel vrouwen tijdens een zwangerschap last van een zwangerschapsmasker, wat een verdonkering geeft van de huid op de bovenlip, het voorhoofd en de wangen. Ook vrouwen die anticonceptiepillen nemen, kunnen de vlekken opmerken. En soms is het gewoon te wijten aan veranderingen in het oestrogeen- en progesterongehalte die in een ‘normale’ menstruatiecyclus plaatsvinden.

Daarnaast kunnen ook bruine of rode vlekjes verschijnen waar huidirritaties waren of waar de huid gekwetst was, door acne of een litteken bijvoorbeeld. Deze hyperpigmentatievlekken duiken vooral op op de T-zone, waar acne voorkomt.

Wat kan je tegen de vlekjes doen?

Allereerst is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Smeer dan ook altijd zonnecrème 30 minuten voor je in de zon komt, bij voorkeur met een factor 30 of 50, en breng elke twee uur een nieuwe laag aan. Ook als je uit het water komt, en zelfs met een waterbestendige crème. Kijk zeker of je product tegen UV-A beschermt, want dat zijn de stralen die je huid sneller doen verouderen. Tijdens een zwangerschap of een periode van hormonale veranderingen (bijvoorbeeld bij een fertiliteitstraject) is dit alles nog extra belangrijk. 

Staan de vlekjes er, dan wil je ze natuurlijk liefst weg. Er zijn producten op de markt die veel beloven, maar zoek vooral naar een betrouwbaar product. Het Vinoperfect Serum Stralende Huid Tegen Vlekken van Caudalie werkt tegen alle soorten vlekken en voor alle huidtypes, zelfs de gevoeligste. Het product bestaat al 15 jaar en is de nummer 1 tegen vlekken in België verkrijgbaar in de apotheek (*), maar kreeg onlangs een make-over dankzij een nieuwe biomimetische emulgator die de huidstructuur nabootst, wat de werking nog optimaliseert. 98% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong en het is ook vrij van parabenen, ftalaten en andere schadelijke stoffen, dus is het 100% veilig te gebruiken door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

(*) IQVIA – PharmaOne – markt van depigmenterende producten (klasse 82B4) in apotheken en parafarmacieën in België – variabel jaartotaal december 2020 – in waarde.

In samenwerking met Caudalie

Bronnen:

https://www.denverhealth.org
https://radio2.be
https://www.huidarts.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram