Tips voor een goed gebruik van haarkleurmiddelen

123-cosm-haar-kleuren-170_07.jpg

nieuws Haarkleurmiddelen, en dan vooral permanente en semipermanente haarkleurmiddelen, kunnen allergische reacties veroorzaken. Door de gebruiksinstructies te volgen kan het risico op allergische reacties worden verminderd, maar niet volledig uitgesloten worden.
Ook natuurlijke producten op basis van plantenextracten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Wanneer iemand gevoelig is voor een bepaalde stof, blijft dit meestal zo voor gans zijn leven. Bovendien kunnen de reacties verergeren wanneer men opnieuw in contact komt met het allergeen. Allergische reacties kunnen zich ook uitbreiden tot andere stoffen die verwant zijn aan dit eerste allergeen en die bijvoorbeeld gebruikt worden in geneesmiddelen, kleren, inkt, …

De allergische reactie treedt onmiddellijk op of enkele uren of dagen na contact met het haarkleurmiddel.
De reactie kan gepaard gaan met rode vlekken, jeuk, zwellingen, soms blaasjes (met vocht gevulde blaasjes), op de hoofdhuid en/of het voorhoofd, de slapen, in de nek, achter de oren of zelfs op de oogleden. Ook een acute en zeer heftige anafylactische reactie, met ademhalings- en hartproblemen is mogelijk.
Deze reacties kunnen zich voordoen na een of meerdere toepassingen, zelfs wanneer het product eerder geen problemen opleverde, en kunnen verergeren wanneer het product opnieuw wordt aangebracht.

Veiligheidstips
1. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor u een product gebruikt en volg deze nauwkeurig op.
2. Verwijder juwelen en metalen haarspelden. Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen. Juwelen kunnen u hinderen en het product kan zich ophopen tussen de juwelen en de huid. Daarenboven kunnen metalen voorwerpen nikkel bevatten dat bij sommige mensen allergische reacties veroorzaakt. Metalen kunnen ook reageren met de haarkleurmiddelen. Gebruik dus uitsluitend het materiaal dat bij het product is meegeleverd.
3. Draag steeds de bij het product meegeleverde handschoenen.
4. Meng producten nooit, tenzij dit door de fabrikant wordt aangegeven. Meng altijd volgens de aangegeven volgorde en verhoudingen. Wijk nooit van af van de aangegeven verhoudingen.
5. Bij het aanbrengen van het product vermijdt u elk contact met de ogen, het gezicht, de oren, de handen of andere lichaamsdelen. Bij contact, onmiddellijk spoelen.
6. Houd u aan de opgegeven inwerktijd, en spoel de haren vervolgens goed.
7. In geval van een abnormale reactie tijdens de inwerktijd, de haren onmiddellijk spoelen en ze niet meer kleuren voor u medisch advies hebt ingewonnen. In geval van huiduitslag die zich snel verspreid, duizeligheid, misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden en/of zwelling van de ogen of het gezicht, onmiddellijk spoelen en dringend een arts of een ambulance (112) bellen.
8. Gooi het niet gebruikte restant van de mengeling weg.
9. Bewaar de producten buiten het bereik van kinderen.
10. Bij een ongeval, bel het noodnummer (112), raadpleeg een arts of bel het Antigifcentrum (070/245 245).
Hou de verpakking en de bijsluiter van het product bij de hand wanneer u belt naar het Antigifcentrum (070/245 245) of neem die mee wanneer u een arts raadpleegt.

Een voorafgaande test (gevoeligheidstest) wordt over het algemeen aanbevolen op het etiket van permanente en semipermanente haarkleurmiddelen om de risico’s op allergische reacties op te sporen. Een negatief resultaat is echter geen garantie op het uitblijven van een allergische reactie tijdens of na het kleuren van het haar.

Gebruik geen haarkleurmiddel:
• wanneer u allergisch bent aan een ingrediënt vermeld in de ingrediëntenlijst van het product;
• wanneer uw hoofdhuid gevoelig, geïrriteerd, beschadigd is of letsels vertoont: de bestanddelen van het haarkleurmiddel kunnen makkelijker doordringen, wat het risico op irritatie en allergische reacties verhoogt.
• wanneer u uitslag hebt in uw gezicht
• om uw wimpers of wenkbrauwen te kleuren
• wanneer u eerder reageerde op een haarkleuring of op een tijdelijke tatoeage;
• beneden 16 jaar: Wanneer iemand gevoelig is voor een bepaalde stof, blijft dit zo voor de rest van zijn/haar leven. Bovendien kunnen de reacties verergeren en zich uitbreiden tot andere stoffen. Om die reden worden permanente en semipermanente haarkleurmiddelen afgeraden voor de leeftijd van zestien jaar.

Morgen: Wat te doen bij een abnormale reactie op een haarkleurmiddel?

Meer info
www.mijnhaarkleuren.be.


Laatst bijgewerkt: juli 2012
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram