Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Wasmachine kan resistente bacteriën verspreiden

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
123-wassen-wasmachine-9-16.jpg

nieuws Wetenschappers van het Universitair ziekenhuis in Bonn hebben ontdekt dat wasmachines mogelijke broeihaarden kunnen worden van bacteriën. Ze kwamen tot die conclusie nadat 13 pasgeboren baby’s op de neonatale afdeling van het ziekenhuis “gekoloniseerd waren” door tegen antibiotica resistente bacteriën.

Van april 2012 tot mei 2013 werden bij 13 pasgeborenen en één jong kind in een kinderziekenhuis in Duitsland grote kolonies van een hardnekkige bacterie vastgesteld. Geen van de kinderen werd ziek, maar dat maakte de ontdekking niet minder zorgwekkend. De bacterie kan namelijk tot problemen met de spijsvertering en ademhaling leiden en is nauwelijks te behandelen met gangbare antibiotica.

Er werd meteen een onderzoek gestart en het spoor leidde al snel naar de wasmachine op de afdeling: de ziektekiemen zaten namelijk ook op de sokken en mutsjes van de baby’s die in die machine gewassen werden.

Diezelfde ziektekiemen vonden de onderzoekers terug in het spoelvak en de deurrubbers van de wasmachine. De wasmachine werd meteen verwijderd en niet veel later was er amper nog een spoor van de bacterie terug te vinden op de afdeling: de verspreiding gebeurde dus werkelijk via de gewassen kleertjes.

De onderzoekers spreken in hun studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Applied and Environmental Microbiology, van een uitzonderlijk geval, zeker in een ziekenhuisomgeving. Gewoonlijk worden daar industriële wasmachines gebruikt die op hoge temperaturen en met ontsmettingsmiddel wassen. Enkel op de neonatale afdeling werd soms een gewone wasmachine gebruikt. “We hebben voor het eerst bewezen dat een wasmachine antibiotica-resistente bacteriën kan overdragen op mensen”, aldus een van de onderzoekers.
Maatregelen
De onderzoekers hebben in hun rapport opgenomen dat hun ontdekking duidelijk maakt dat het ontwerp van wasmachines misschien wel herbekeken moet worden. Zeker nu in zowat elk huishouden onder de 60 graden gewassen wordt, terwijl zowat alle bacteriën wel gedood worden wanneer je wel op 60 graden wast. Zeker in huishoudens met zieke leden wordt aangeraden warmer te wassen of een ontsmettend product te gebruiken.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191006_04648189


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram