Resistente bacteriën op Aziatische garnalen en vis

123-garnalen-vis-170-11.jpg

nieuws Meer dan de helft van de garnalen, tilapia en pangasius, afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië, bevatten multiresistente bacteriën. Dat blijkt uit een steekproef van de vereniging Wakker Dier. Resistente bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker te behandelen bent als je daar ziek van wordt.

De vereniging liet een onafhankelijke bedrijf begin juli 2014 in totaal 43 vers gekoelde of ingevroren gekweekte garnalen en gekweekte visproducten van verschillende merken uit Zuid-Oost Azië bemonsteren. Voor deze producten werd gekozen omdat uit vooronderzoek was gebleken dat de kans om gevaarlijke resistentieniveau’s te vinden, het grootst was bij deze 3 soorten uit deze regio. De producten werden gekocht in verschillende Nederlandse supermarkten en groothandels. Er zijn geen visspeciaalzaken onderzocht, omdat deze winkels deze producten doorgaans ook bij de groothandels inkopen.

Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL. Dat was op garnalen uit Vietnam, die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel. Ook 3 van de 10 onderzochte producten met duurzaamheidskenmerk ASC bleken besmet te zijn met resistente bacteriën.


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram