Gezonde neus bevat vijf bacterietypes

123m-neuus-bct-virus-verkoud-besmet-02-17.jpg

nieuws Bloedgroepen kennen we al lang. Recent ontdekten wetenschappers ook dat er bij de mens drie types darmflora voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen stelden nu vast dat ook de beestjes in eenieders neus kunnen onderverdeeld worden in vijf verschillende types. “Die nieuwe inzichten dragen op termijn bij tot een betere bestrijding van luchtwegeninfecties”, zegt prof. Sarah Lebeer (UAntwerpen).

Vorig jaar doneerden honderd gezonde volwassen vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar een ‘neusstaal’ aan wetenschappers van de onderzoeksgroep ENdEMIC (Environmental Ecology & Microbiology) van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen (UAntwerpen). “Uit de analyses blijkt dat de stalen onder te verdelen zijn in vijf types neusbacteriën”, leggen de onderzoekers uit. De types kregen hun naam op basis van de meest voorkomende bacterie. Omdat we enkel gezonde vrijwilligers hebben onderzocht, zijn deze types representatief voor een ‘gezonde’ neusflora.”

5 types van meest voorkomende neusbacteriën:
• het Moraxella-type
• het Streptococcus-type
• het Haemophilus-type
• het Fusobacterium-type
• het gemengd type: Staphylococcus/Corynebacterium/Dolosigranulum
Het onderzoek biedt de wetenschappers een basis om uit te gaan zoeken welke rol bepaalde bacteriën spelen bij infecties van de bovenste luchtwegen en in de neus-keel-oorholtes. Lebeer en Vanderveken: “Op langere termijn hopen we meer gerichte therapieën te kunnen ontwikkelen voor de bestrijding van deze infecties.”

Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram