Cholera: symptomen en behandeling

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
123_cholera_2021.jpg

dossier Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en heeft als belangrijkste kenmerk heftige, waterige diarree. Tegenwoordig is cholera een importziekte en zeer zeldzaam in Europa. Het blijft wel een ernstige pathologie in bepaalde landen waar men de hygiëneregels niet respecteert en waar er niet altijd drinkbaar water voorhanden is.


Besmetting gebeurt via het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. Extra risicovol zijn schaal- en schelpdieren. De bacterie hecht zich namelijk aan plankton dat vervolgens terechtkomt in deze voedselsoort. Ook door huidcontact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men een besmetting oplopen.

Lees ook: Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Symptomen
Het duurt tussen 12 uur en 5 dagen voordat een persoon symptomen vertoont na een besmetting. Bij de meeste mensen verloopt cholera mild en gaat de ziekte vanzelf over. Typische symptomen zijn plots overgeven en grote hoeveelheden waterdunne diarree produceren, licht geelgroen van kleur met vlokjes en nagenoeg geurloos.

Cholerapatiënten hebben geen buikkrampen, maar kunnen wel een zeurende buikpijn of drukpijn hebben. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Die hoeveelheid kan oplopen tot een liter per uur. Ook kan het zouten- en mineralenevenwicht in het lichaam verstoord geraken en kan uiteindelijk de bloedsomloop falen. Het is dus belangrijk om ernstig vochtverlies te behandelen, zodat men shock en overlijden kan voorkomen.

Lees ook: Hoe diarree behandelen

Behandeling
Een gezonde reiziger die de nodige preventieve maatregelen voor reizigersdiarree toepast, loopt geen risico op cholera, zelfs als hij in een gebied reist waar een cholera-epidemie heerst. Die maatregelen zijn: alleen gekookt water of water uit een fles drinken, enkel voedsel eten dat langdurig verhit is, ijsblokjes vermijden, maar ook rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groente en fruit dat niet zelf gepeld of geschild is. Zorg ook voor een goede persoonlijke hygiëne. Een oraal vaccin is beschikbaar tegen cholera, maar dat raadt men enkel aan voor hulpverleners in vluchtelingenkampen waar men niet over veilig of gekookt water beschikt.

Wie de ziekte oploopt, kan worden behandeld met vloeistoffen (ORS) die een gebalanceerde samenstelling van schoon water, zouten en suikers bevatten, om bij te vullen wat je verloren hebt door het aanhoudend braken en diarree. Normaal gesproken neem je dit als drankje in, maar wanneer je ernstig gedehydrateerd bent en niet meer zelfstandig kan drinken, kan je de vloeistof via een infuus toegediend krijgen. Mogelijks heb je ook antibiotica nodig om de bacteriële infectie nog beter te bestrijden.

Bronnen:
https://www.umcg.nl
https://www.who.int
https://epidemio.wiv-isp.be
https://www.msf-azg.be/nl
https://www.travelvaccines.be/nl

Lees ook: Hoe reizigersdiarree voorkomen?


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram