Haargroei bij je baby: alles wat je erover moet weten

minimi_haargroei_baby.jpg

dossier Sommige baby's komen ter wereld met een vollere haarbos dan Kim Kardashian. Andere lijken meer op Moby. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die haargroei bij je baby? Het groeit vanzelf, maar de mate waarin en hoeveel heeft te maken met allerlei factoren.


Lees ook: Veel gestelde vragen over je pasgeboren baby

Haargroei baby

Uiteraard speelt erfelijkheid een grote rol in de hoeveelheid en het type haar dat zich bij je baby ontwikkelt. En het bepaalt ook hoe snel het zal groeien. Als jij dun haar hebt dat amper groeit, zal het hoogstwaarschijnlijk bij jouw kleintje ook het geval zijn. Helemaal als jijzelf vroeger ook een kale baby was.Geen zorgen hoor, jouw baby is niet de enige, een derde van alle kleine kindjes blijven kaal tot de twaalfde maand. Vanaf dan zal je waarschijnlijk de eerste minihaartjes spotten.

Verandering

Is jouw kind geboren met een enorme pluk haar, maar valt het langzaam uit? Ook dat is niets om je zorgen over te maken. Het haar van je baby tot wanneer het een peuter is, kan enorm verschillen. Dat heeft te maken met schommelingen van hormonen zo rond de tweede en derde maand.Het babyhaar maakt plaats voor 'nieuwe' lokken die je kind zal houden tot de puberteit. Kleur, dikheid, krullen of steil: tot de tienerjaren zal dit ongeveer hetzelfde blijven. En dan, wederom door de hormonen, kan het allemaal opnieuw veranderen.

Controleer de hoofdhuid

Maak je je zorgen of jouw kale kanjer ooit wel haar gaat krijgen, omdat je bang bent dat er iets ergs is? Controleer de hoofdhuid van je baby regelmatig op veranderingen. Baby's kunnen last hebben van berg (een onschuldige, maar vervelende huidaandoening) en peuters kunnen een jeukerige hoofdhuid of luizen hebben en zelfs hun haren eruit trekken. Allemaal dingen waarover je je niet meteen zorgen hoeft te maken.Als het hoofdhuidje van je baby er rood en geïrriteerd uit ziet, er vocht uit komt of er korstjes op zitten, dan is het een goed idee om naar de dokter te gaan.

Skip de babyshampoo

Haarproducten speciaal voor baby's kunnen ontzettend lekker ruiken, maar wees voorzichtig met het verzorgen en stylen van het haar van de baby. In het begin is milde zeep meer dan voldoende. Als je later ook druk in de weer gaat met haarspeldjes en elastiekjes, let extra op. Het haar kan op deze plekken op het hoofd gaan uitvallen als je dat te vaak doet.

Ga naar de dokter als...

Is baby opgegroeid tot een happy en harige 2-jarige peuter? Dan verloopt alles zoals het zou moeten. Heeft jouw kleintje dan nog steeds geen of erg weinig haar? Of valt het nog steeds uit? Ga dan eens langs de huisarts om te zien wat er aan de hand kan zijn. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram