Nieuwe HPV-vaccins bieden langdurige bescherming

labo-blauw-tubes.jpg

nieuws Recente studies tonen aan dat twee nieuwe vaccins tegen het humane papillomavirus (HPV) zeer effectief zijn en langdurig bescherming bieden.
Cervarix™, het vaccin van GSK tegen baarmoederhalskanker dat binnenkort op de markt komt, biedt volgens een nieuwe studieminstens 4,5 jaar bijna 100% bescherming tegen de twee belangrijkste kankerverwekkende types van het humane papillomavirus (HPV). HPV 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker in de wereld. Bovendien leverde de studie het bewijs dat het kandidaatvaccin van GSK ook een degelijke bescherming biedt tegen infectie met de derde en vierde meest voorkomende kankerverwekkende HPV-types, namelijk HPV 45 en 31. Ook deze bescherming blijft 4,5 jaar duren. De HPV-types 16, 18, 45 en 31 zijn samen verantwoordelijk voor 80% van de gevallen van baarmoederhalskanker in de wereld.
Een andere studie heeft aangetoond dat GARDASIL®, het kandidaat-vaccin tegen baarmoederhalskanker van Sanofi Pasteur MSD, 100% werkzaam is bij vrouwen die al blootgesteld waren aan humaan papillomavirus.
Globaal schat men dat 70% van de seksueel actieve bevolking ooit in zijn leven blootgesteld is aan papillomavirussen en genitale infecties met humaan papillomavirus zijn zeer frequent. Over het algemeen zal het virus binnen het jaar door het lichaam geëlimineerd worden zonder symptomen. In sommige gevallen echter veroorzaakt het virus cervicale letsels die kunnen evolueren tot precancereuze letsels die uiteindelijk kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Humaan papillomavirus kan ook externe genitale letsels veroorzaken waaronder genitale wratten. GARDASIL® werd ontworpen om bescherming te bieden tegen de vier types van humaan papillomavirus (6, 11, 16 & 18) die verantwoordelijk zijn voor de meeste ziekten met humaan papillomavirus: baarmoederhalskanker, precanceureuze cervicale letsels, vroegtijdige cervicale letsels en externe genitale letsels waaronder vulvaire en vaginale letsels, en genitale wratten.
Sanofi Pasteur MSD diende in december 2005 een registratieaanvraag voor GARDASIL® in bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency EMEA). Merck diende in december 2005 een registratieaanvraag voor GARDASIL® in bij de American Food and Drug Administration (FDA). GARDASIL® wordt prioritair geëvalueerd door de FDA, en de FDA heeft Merck geïnformeerd dat de streefdatum voor evaluatie 8 juni 2006 is.
In maart 2006 werd er in Europa een aanvraag ingediend om het vaccin van GSK te laten goedkeuren. Aanvraag bij de US Food and Drug Administration wordt verwacht tegen het einde van 2006.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram