Mei is Actiemaand Baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: november 2019
logo-cxca-bmhalsca-mei-.jpg

nieuws Tijdens de maand mei organiseren de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker te benadrukken.

Vroegtijdige opsporing
Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker.
Laat van uw 25ste tot en met uw 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Baarmoederhalskanker is dan makkelijk op te sporen.

Dat geldt ook voor de stadia die baarmoederhalskanker voorafgaan. In die voorstadia is de ziekte nog heel beperkt en is er nog geen kanker. Een eenvoudige behandeling is vaak genoeg. Wordt een voorstadium niet behandeld, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.

Lees ook: Europese Preventieweek Baarmoederhalskanker Vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot en met 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het Centrum voor Kankeropsporing stuurt een uitnodigingsbrief naar die vrouwen bij wie het te lang geleden is dat ze een uitstrijkje hebben laten nemen. Ze maken dan zelf een afspraak met hun huisarts of gynaecoloog op een dag waarop ze niet ongesteld zijn. Wilt u weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. U hebt een eID, kaartlezer en de pincode nodig. 
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram