HPV vergroot ook kans op enkele andere kankers

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen onderzochten of vrouwen met een ernstige afwijking in cellen van de baarmoederhals ook meer kans hebben op andere deels HPV gerelateerde tumoren, zoals kanker van de mond-keelholte , schaamlippen, vagina en anus. Dit lijkt inderdaad het geval. 

Afwijkende celgroei in de baarmoederhals wordt ingedeeld in mild (CIN1), matig (CIN2) of ernstig (CIN3). De onderzoekers vergeleken bijna 90.000 Nederlandse vrouwen met de diagnose CIN3 met even zoveel vrouwen zonder CIN3. Daarbij keken ze naar verschillen in het ontstaan van kanker en voorstadia hiervan in de schaamlippen, vagina, anus en mond-keelholte. Vrouwen mét een CIN3 hebben duidelijk meer kans hebben op deze door HPV veroorzaakte kankers en de voorstadia daarvan. 

Preventieve vaccinatie?

Een relevante vraag is of HPV vaccinatie kan voorkómen dat deze voorstadia en kankers ontstaan. Op dit moment is preventie via vaccinatie alleen beschikbaar voor jonge vrouwen. Over preventieve vaccinaties bij volwassen vrouwen bestaat nog veel onduidelijk. De huidige Nederlandse richtlijn adviseert vaccinatie te overwegen bij vrouwen met herhaaldelijke HPV-gerelateerde afwijkingen. Voorlopig houden we dit aan.”


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram