Tips tegen dehydratatie in de auto

nieuws Wanneer men naar het zuiden rijdt, kan de temperatuur in de wagen snel oplopen. Vanaf 27 °C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur is een even groot risico als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35 °C komt overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.
De beste omgevingstemperatuur voor de chauffeur is 20 °C. Hogere temperaturen veroorzaken concentratieproblemen door een gebrek aan zuurstofopname in de hersenen. Volgens Amerikaans onderzoek worden chauffeurs dan ook agressiever en prikkelbaarder in het verkeer.
Zorg tijdens de rit zeker voor een maximale doorstroming van frisse lucht. Het openen van een venster achteraan in combinatie met een gedeeltelijk geopend venster aan de chauffeurszijde zorgt voor een goede ventilatie.
Heeft je wagen airco, stel die dan niet te ver onder de omgevingstemperatuur in, en zeker nooit op minder dan 20 °C.
Ook bestaat er een gevaar op uitdroging, zeker bij kinderen tot twee jaar bij wie de temperatuurregulatie in het lichaam nog niet goed ontwikkeld is en bij ouderen. Ook merken zij vaak niet dat ze het te warm krijgen." Airconditioning is een bijkomende factor die tot uitdroging kan leiden.

veel drinken is de boodschap. Laat bijvoorbeeld constant een flesje met water bij het kind, kinderen hebben automatisch de reflex om te drinken. Jonge kinderen drinken op 4 uur tijd gemiddeld 2 à 3 flesjes;
• kleed de kinderen licht;
• laat kinderen nooit alleen in een stilstaande auto. De temperatuur in een auto in volle zon kan makkelijk oplopen tot 50 à 60 graden Celsius. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen geopend zijn, wordt het binnen ondraaglijk warm;
• om te voorkomen dat het te warm wordt in de auto kan men zonneschermpjes tegen de ramen aanbrengen.

Lees ook: Kinderen in de auto


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram