Wat als je kind psoriasis heeft?

dossier

Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook baby's en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. In veel gevallen begint psoriasis met een groot aantal kleine plekjes over het hele lichaam. Deze vorm wordt psoriasis guttata genoemd, naar het Latijnse woord voor druppel. Vooral bij kleine kinderen wordt psoriasis guttata wel eens verward met eczeem of kinderziektes, zoals mazelen en waterpokken. Bij sommige kinderen begint de psoriasis meteen met grotere plekken.

Karakteristieke verschijnselen zijn:

  • rode vlekken
  • droge in zilverachtig glanzende schilfering, die min of meer vast zit
  • om de vlekken zit een smalle rode rand
  • daaromheen vaal nog een smallere, wat blekere rand.

De schilfers laten in het begin niet gemakkelijk los, maar zijn met een vingernagel los te maken. Daaronder kan ook van de eronder liggende rode plek vaak een heel dun velletje losgemaakt worden. Dit laatste vliesje, bestaande uit de onderste laag cellen van de opperhuid, vormt de grens met de daaronder liggende bindweefsellaag. Als men dit vliesje kan verwijderen, is dat typisch voor psoriasis. Men ziet dan kleine bloedende puntjes, net als men bij schaafwondjes soms ziet.

Jeuk Jeuk is soms erger dan pijn. Overdag heeft je kind vaak voldoende afleiding, waardoor hij er minder last van heeft. Als je kind zich erg krabt kan je proberen hem af te leiden met een verhaaltje of een spelletje. Verbied het kind liever niet om te krabben, want dat is bijna onmogelijk. Probeer wel te voorkomen dat je kind de kwetsbare psoriasisplekken stuk krabt, want de wondjes kunnen weer nieuwe plekken worden. Je kan bijvoorbeeld de nagels kort houden. Ook kan je hem aanmoedigen liever te wrijven dan te krabben. Het kan voor je kind heel prettig zijn als je hem bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken heel zachtjes over de rug wrijft. ‘s Nachts kan je kind veel last van jeuk hebben. Wat kan helpen:

  • Een bad of douche kan helpen, omdat het de schilfers losweekt.
  • Insmeren met zalf, bodymilk of een vette crème doet de jeuk vaak ook verminderen.
  • Sommige ouders trekken hun kleine kind een hansopje aan waar ook de handen en voeten ingaan.
  • Bij baby’s kunnen katoenen handschoentjes uitkomst bieden.

BehandelingenEr bestaan drie behandelingsmogelijkheden: zalftherapie, lichttherapie en systemische therapie met geneesmiddelen. Lichttherapie en systemische therapie zal de arts aan jonge kinderen niet voorschrijven. Deze behandelingen worden wel gebruikt bij oudere kinderen en volwassenen die veel psoriasisplekken hebben. Het jonge kind krijgt gewoonlijk zalftherapie voorgeschreven.

Een intensieve zalfbehandeling kan je kind erg vervelend vinden, misschien wel vervelender dan de kwaal zelf. Zoek dus samen met jouw kind naar een behandeling die zijn dagelijkse leven niet te veel onder druk zet. In overleg met de arts zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor minder vaak inzalven.

Opgroeien

Mensen met psoriasis kennen goede tijden en slechte tijden. Door een opvlamming kunnen de plekken zich uitbreiden, waardoor de psoriasis soms heel zichtbaar is. Probeer de psoriasis niet geforceerd te verstoppen: trek je kind bij mooi weer gewoon een korte broek aan.
Dat roept weleens vervelende reacties van anderen op. Meestal kan je dat oplossen door uit te leggen wat psoriasis is, en vooral duidelijk te maken dat het niet besmettelijk is. Natuurlijk is het lastig als anderen het kind met zijn huid plagen, maar het is niet altijd te voorkomen. Een overdreven bescherming tegen plagen is ongezond. Ook een kind met psoriasis moet leren voor zichzelf op te komen.

Psychische problemen

Psoriasis is voor je kind soms erg vervelend; de jeuk, het inzalven en de vervelende reacties van anderen. Toch gaat ieder kind er anders mee om. De één tilt er niet zo zwaar aan, terwijl de ander er veel moeite mee kan hebben.

Om pesten op school te voorkomen, kan je de leraar van je kind vertellen wat psoriasis is en welke problemen het met zich meebrengt. De leraar zou in een les aandacht kunnen besteden aan psoriasis. Vaak werkt het ook erg goed als je kind een spreekbeurt over psoriasis houdt. Klasgenoten begrijpen dan beter wat het is.
Misschien vindt jouw kind sporten vervelend, omdat andere kinderen dan zijn plekken zien. Ook dan doe je er goed aan om te gaan praten met de gymleraar of met de sportclub van je kind. Medisch gezien is er geen enkele reden waarom hij niet zou kunnen sporten.

Psychische problemen van oudersVoor kinderen met psoriasis is het heel belangrijk hoe ouders met de ziekte omgaan. Verwen het kind liever niet te veel en geef hem ook niet te snel zijn zin omdat je het zo zielig vindt. Zijn psoriasis negeren is ook niet de manier. Door je kind met plekken en al te accepteren, geef je hem het gevoel dat hij oké is zoals hij is.

Allerlei reguliere en alternatieve behandelingen uitproberen, zalfjes smeren, misschien zelfs wondermiddeltjes gebruiken is natuurlijk goed bedoeld, maar uiteindelijk heeft je kind er weinig aan. Psoriasis is namelijk nog altijd niet te genezen. Je kind behandelen omdat de plekken ‘weg moeten’ werkt teleurstellend, omdat de plekken uiteindelijk toch weer terugkomen.

bron: Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)

Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.