Vroegere opsporing autisme

nieuws Autisme is al op te sporen bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar dankzij een test die aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkeld is. De Early Screening of Autistic Traits (ESAT) is een vragenlijst die bij kinderen vanaf 1 jaar autisme en verwante stoornissen aantoont. ESAT is gebaseerd op gedrag dat autisme kenmerkt. Autistische kinderen laten afwijkend spelgedrag zien, ze herhalen eenvoudige spelletjes heel vaak; hun emoties zijn vaak niet invoelbaar voor de ouders, die begrijpen niet waarom een kind lacht of huilt; de kinderen reageren niet normaal op prikkels zoals pijn of kietelen; autistische kinderen lachen niet terug als iemand naar hun lacht; en ze reageren slecht op hun eigen naam.

De ESAT is getest op ruim dertigduizend kinderen van 14 tot 15 maanden die in de regio Utrecht een consultatiebureau bezochten. Op deze manier ontdekten de onderzoekers achttien kinderen met autistische stoornissen. Ook kwamen ze achttien kinderen met taalstoornissen en dertien gevallen van mentale retardatie op het spoor. Het aantal opgespoorde kinderen met autisme was lager dan verwacht, waarschijnlijk komt dat door de jonge leeftijd.
Hoe vroeger autistische kinderen opgespoord kunnen worden, hoe eerder de behandeling kan beginnen. Artsen moeten onder meer letten op brabbelen, sociale interesse, lachen naar een ander en het maken van gebaren. Bij risico-kinderen kunnen artsen vervolgens de ESAT afnemen als check of er inderdaad aanwijzingen zijn voor autisme. Screen-positieve kinderen verwijzen ze door naar de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie.
Door ouders te trainen beter op signalen van het kind te letten kan de communicatie van het kind verbeteren. Of de gunstige effecten van deze training op latere leeftijd doorwerken is nog niet bekend.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram