Verder studeren met autisme kan

123-txt-autism-170-08.jpg

nieuws Steeds meer jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) zetten de stap naar het hoger onderwijs. Studenten met ASS blijken bijna net zo goed te presteren als andere studenten.
Universiteiten en hogescholen bieden studenten met ASS, naast allerlei studie- en psychologische begeleiding, bepaalde faciliteiten aan.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld wat langer werken aan een schriftelijk examen.
• Het educatief pakket ‘GEPRIKKELD OM TE WETEN – studeren met autisme’ is een initiatief van de Arteveldehogeschool en heeft tot doel de lectoren, docenten, professoren, studentenbegeleiders, studenten, ouders en hulpverleners te sensibiliseren en te informeren over de specifieke noden van studenten met een autismespectrumstoornis (ASS) zowel in de overstap naar, als in het hoger onderwijs zelf. Het educatief pakket bestaat uit een boek, een dvd en een website (www.studerenmetautisme.be).

In de documentaire (duur 30 minuten) getuigen zes (oud-)studenten met ASS over de uitdagingen en de moeilijkheden waarvoor ze komen te staan zowel in de overstap naar, als in het hoger onderwijs zelf. De ervaringen worden gekoppeld aan wetenschappelijke inzichten. Daarnaasr reflecteren ook een ouder en werkgever over ervaringen in de begeleiding van (oud-)studenten met ASS.

In het boek worden de inzichten uit de documentaire verder uitgediept. De wetenschappelijke inzichten worden in het boek geduid met concrete getuigenissen van (oud-)studenten met ASS in het hoger onderwijs en inzichten uit kwalitatief onderzoek.
De website bevat naast een preview, de documentaire, informatie over het boek en ook een rubriek ‘links’, met een overzicht van interessant materiaal en websites die studenten met ASS en hun omgeving verder kunnen wegwijs maken zowel in de overstap naar het hoger onderwijs als in het hoger onderwijs zelf.

• ‘Verder studeren met autisme’ is een praktische gids die jongeren met ASS handvatten wil bieden om met succes de stap naar het hoger onderwijs te zetten. Ook voor docenten, leerkrachten en begeleiders bevat het boek een karrenvracht aan nuttige informatie.
Het boek, uitgegeven door de Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding van Uantwerpen bevat tips voor het maken van de juiste studiekeuze. Je moet niet alleen rekening houden met je schoolse kennis en prestaties. Een opleiding kan ook ongeschikt blijken omwille van de eisen qua flexibiliteit en mentale weerbaarheid, omgaan met drukte, lange lesdagen, stresserend labowerk ...

De publicatie Verder studeren met autisme kost 15 euro en kan via mail besteld worden bij het Studenteninformatiepunt (STIP) van de Universiteit Antwerpen: stip@uantwerpen.be.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram