Bestaat er een verband tussen autisme en luchtvervuiling?

123-leefm-luchtverv-moeder-kind-.jpg

nieuws Wanneer een zwangere vrouw op het einde van de zwangerschap wordt blootgesteld aan veel luchtvervuiling, is de kans twee keer zo groot dat haar kind autistisch is in vergelijking met moeders die schone lucht inademen. Vooral fijnstof is de grote boosdoener. Dat schrijven wetenschappers van Harvard School of Public Health in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives. Eerder hadden andere studies al een gelijkaardig verband aangetoond.

Ze hebben 245 autistische kinderen en 1.522 andere kinderen onderzocht. Ze analyseerden o.a. de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling op basis van het thuisadres van de moeder. Daaruit bleek dat autisme meer voorkomt bij kinderen van moeders die op het einde van de zwangerschap in een buurt met hoge concentraties fijnstof woonden. De woonplaats (en dus de hoeveelheid fijnstof) voor of aan het begin van de zwangerschap of na de geboorte, speelde geen rol.

Dit onderzoek spreekt over een mogelijk verband of correlatie tussen fijnstof en autisme, maar toont geen oorzakelijk verband aan. Het is overigens nog niet duidelijk hoe fijnstof autisme zou kunnen veroorzaken. Mogelijk verstoort het de ontwikkeling van de hersenen op het einde van de zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram