Huisstofmijt verergert astma

123-txt-astma-07-15.jpg

nieuws Een recente studie van ISERM (het Franse Instituut voor gezondheid en medisch onderzoek) heeft aangetoond dat ernstige astmapatiënten de huisstofmijt moeten vermijden, ongeacht ze er allergisch aan zijn of niet. Het blijkt namelijk dat de aanwezigheid van huisstofmijten een aangroei van de spiercellen rondom de bronchiën van astmapatiënten veroorzaakt, en dit verkleint de diameter van de bronchiën en verergert zo de ziekte.

Dit is voor ons de gelegenheid om ons verder te verdiepen in het verband tussen astma en huisstofmijten.
Volgens de WHO lijden meer dan 300 miljoen personen aan astma en is het vandaag nog steeds een belangrijke doodsoorzaak. Astma is een chronische luchtwegontsteking, het gevolg van een sterke reactie van het immuunsysteem, die zich kenmerkt door oedeem op de bronchiën, waardoor de luchtwegen opzwellen en verdikken, een bronchiale vernauwing en een verhoogde afscheiding van slijm en sputum. Al deze factoren veroorzaken een vernauwing van de diameter van de bronchiën, wat de doorstroming van lucht hindert. Astmapatiënten leiden aan een chronische hoest, een piepende ademhaling en kortademigheid.

Sommige astmapatiënten zijn allergisch aan de allergenen geproduceerd door de huisstofmijt. De luchtwegen reageren overmatig op de aanwezigheid van deze allergenen, ze geraken verstopt en de patiënt heeft het gevoel dat hij stikt. De huisstofmijt, aanwezig in matrassen en sofa’s, produceert deze allergenen: het zijn hun uitwerpselen. Die zijn heel vluchtig, worden zo ingeademd en afgezet in de keel en in de bronchiën. Deze allergenen kunnen zich ook afzetten op andere gevoelige plekken (ogen, neus,…) en chronische allergische reacties uitlokken zoals rinitis, conjunctivitis, eczeem,…

Niet alle astmapatiënten zijn allergisch aan de huisstofmijt. Nochtans moeten, volgens een recente studie van ISERM, niet-allergische astmapatiënten toch de aanwezigheid van de allergenen van de huisstofmijt vermijden. Hun bronchiale spiercellen zich vermenigvuldigen namelijk in de aanwezigheid van deze allergenen, en dragen zo eveneens bij aan de verkleining van de diameter of zelfs het belemmeren van de luchtwegen. Ernstig astma wordt dus verergerd door de huisstofmijt.

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram