Beschermt vitamine D tegen astma-aanvallen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
123-inhoud-vitaminD-10-17.jpg

nieuws

Vitamine D zou bescherming bieden tegen een zware astma-aanval. Astmapatiënten kunnen een bezoekje aan de spoedeisende hulp als gevolg van een astma-aanval mogelijk voorkomen door het slikken van vitamine-D-supplementen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet: Respiratory Medicine. 

De onderzoekers analyseerden gegevens van zeven eerder verrichte onderzoeken naar vitamine D en astma over in totaal bijna 1000 patiënten. Bij alle onderzoeken waren de patiënten in twee groepen verdeeld: één groep kreeg gedurende een bepaalde periode vitamine D, de andere groep kreeg een placebo. Van alle patiënten werd voorafgaand aan het onderzoek ook de hoeveelheid vitamine D in het bloed bepaald. 

De onderzoekers wilden kijken of het aantal astma-aanvallen dat met corticosteroïden behandeld moest worden tussen deze groepen verschilde. Hierbij wilden zij vooral nagaan of zij kenmerken van patiënten konden vinden die maakten dat de patiënt extra voordeel had van de vitamine D.
Uit het onderzoek bleek dat patiënten in de vitamine D-groepen in het algemeen minder vaak astma-aanvallen kregen waarvoor corticosteroïden nodig waren: ongeveer 26 procent minder vaak. De onderzoekers hadden wel de indruk dat patiënten met een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed meer baat hadden bij vitamine D, maar dit konden zij niet onomstotelijk aantonen.

Op basis van deze resultaten besluiten de onderzoekers dat vitamine D supplementen het aantal astma-aanvallen vermindert. Maar het is niet duidelijk welke patiënten meer of minder baat hebben bij de vitamine D. Omdat vitamine D goedkoop en relatief veilig is, zou suppletie bij astma-patiënten in het algemeen een veilige manier kunnen zijn om het aantal astma-aanvallen te verminderen, zo besluiten de onderzoekers. 

Bronnen
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(17)30306-5/fulltext
https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/vitamin-d-supplements-may-prevent-asthma-worsening-some/

http://doktermedia.nl/reviews/longziekten/2017/10/08/vitamine-d-biedt-bescherming-tegen-astma-aanvallen/
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram