Glucosamine heeft geen effect bij heupartrose

123-heup-artrose-pijn-2-8.jpg

nieuws Glucosamine heeft geen bewezen effect in de behandeling van milde heupartrose. Er blijkt geen verschil te zijn in het effect op pijn, op het dagelijks functioneren of op het ziekteproces wanneer het middel wordt vergeleken met een placebo. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine.
Glucosamine wordt veel gebruikt door mensen met milde artrose van de heup of de knie. Er is al jaren discussie over het effect van glucosamine op de pijnklachten en op het ziekteproces. Eerdere onderzoeken leverden geen eenduidig resultaat, bovendien werden die alleen uitgevoerd op patiënten met knie-artrose. De afdeling huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC voerde het onderzoek uit bij ruim 220 patiënten die reeds bij hun huisarts waren geweest vanwege artrose aan het heupgewricht. Patiënten met artrose in een vergevorderd stadium en patiënten die al op de wachtlijst stonden voor het plaatsen van een gewrichtsprothese, zijn niet in het onderzoek meegenomen. De patiënten in het onderzoek hadden gemiddeld milde tot matige pijnklachten.

In het onderzoek werden glucosaminegebruikers vergeleken met gebruikers van een placebo. Tussen deze twee groepen bleek na twee jaar geen verschil in pijn en beperking van dagelijkse bewegingen (zoals op een stoel gaan zitten of traplopen). Ook werd er geen verschil gezien in de ontwikkeling van de ziekte, zoals dat met een röntgenfoto kan worden gemeten. De onderzoekers besluiten dan ook dat voor patiënten met milde tot matige heupartrose het gebruik van glucosamine niet leidt tot vermindering van pijn- en functieklachten en dat het gebruik geen effect lijkt te hebben op het erger worden van de ziekte.

Lees ook: Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram