Bij artrose en een knieprothese speelt je gewicht een belangrijke rol

123-artrose-knie-pijn-5-30.jpg

nieuws Bij knieartrose (gonartrose) is de kans dat je een knieprothese moet krijgen sterk gelinkt aan je gewicht. Overgewicht maakt een groot verschil.

Een Brits team van de Universiteit van Oxford volgde gedurende zes jaar zo’n 100.000 personen die lijden aan gonartrose. Zij analyseerden specifiek de invloed van het gewicht van de persoon, een van de factoren die het inbrengen van een knieprothese gevoelig bevorderen. Dr. Juliette Lasoudris Laloux legt het als volgt uit in Journal international de médecine : ‘bij personen met overgewicht (een BMI hoger dan 20) ligt het risico op de noodzaak van een prothese 41% hoger dan bij personen met een normaal gewicht’. En in het geval van obesitas (een BMI hoger dan 30) is het risico over het algemeen dubbel zo groot, en de toename loopt parallel met het BMI (hoe hoger het BMI, hoe groter de kans dat een prothese noodzakelijk zal zijn).

Als preventiemaatregel tegen knieartrose en om de verdere ontwikkeling ervan af te remmen indien er al sprake is van artrose, moet men vooral actie ondernemen tegen het surplus aan kilo’s. We leven namelijk in een context waarbij in de komende jaren steeds meer mensen last zullen hebben van artrose, en dat heeft voornamelijk te maken met een zittende levenstijl en overgewicht. Dat zijn twee fenomenen die trouwens ook tot tal van andere gezondheidsproblemen leiden, maar dat weet ondertussen iedereen.

Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram