Hoe wordt een blindedarmontsteking behandeld?

Laatst bijgewerkt: maart 2010

nieuws Wanneer vaststaat dat u een blindedarmontsteking of appendicitis hebt, zal u zo snel mogelijk geopereerd worden. Ook wanneer men niet 100% zeker is dat het om een appendicitis gaat, maar alles in die richting wijst, zal u geopereerd worden. Dat is de optie met het minste risico. Wanneer een ontstoken blindedarm niet uitgehaald wordt, is de kans immers groot dat hij springt of scheurt. Wanneer tijdens de operatie blijkt dat de appendix niet ontstoken is, wordt hij gewoonlijk toch weggenomen.
Afhankelijk onder meer van de ernst van de ontsteking zal de chirurg een klassieke operatie dan wel een kijkoperatie uitvoeren. De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Na vier à vijf dagen mag men normaal het ziekenhuis verlaten. Na ongeveer zeven dagen kunnen de hechtingen worden verwijderd. Bij acute ontsteking met vrij vocht of pus in de buik wordt soms de huidwond opengelaten om een later wondabces te voorkomen. Deze wondgenezing duurt dan iets langer. Het herstel duurt maximaal enkele weken. Een week na de operatie mag u weer autorijden. Zwemmen mag 2 weken na de operatie, met andere sporten kunt u beter wachten tot vier weken da de operatie. In de meeste gevallen kunt u een week na de ingreep uw werk weer geheel of gedeeltelijk hervatten.
Indien enige weken na ontslag een krampende pijn wordt gevoeld, dient de huisarts gewaarschuwd te worden. Dit wordt soms veroorzaakt door verklevingen in de buik waardoor de darmbewegingen kunnen toenemen. Soms ontstaat er na de operatie voor appendicitis een abces in de buik. In sommige gevallen verdwijnt dit via de anus, een enkele keer moet dit chirurgisch worden behandeld of kan het onder röntgencontrole worden aangeprikt.
Als de ontsteking al langer bestaat, wordt de blindedarm vaak afgedekt door andere ernaast liggende darmen. We noemen dit een appendiculair infiltraat. De behandeling bestaat dan uit bedrust en zonodig een infuus en antibiotica. Hierdoor kan de ontsteking 'afkoelen' en komen de ingewanden tot rust. Het herstel verloopt veel langzamer dan na een operatie. Dit kan 6 tot 8 weken duren. Na volledig herstel kan de blindedarm alsnog verwijderd worden.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram