Stimuleert ‘Vijftig tinten grijs’ ongezond seksgedrag?

nieuws Is de sadomasochistische trilogie ‘Vijftig tinten grijs’ van E.L. James schadelijk voor jonge vrouwen en oudere koppels?
De drie boeken vertellen het verhaal van Anastasia Steele, een jonge studente die in de ban geraakt van de oudere, mysterieuze miljonair Christian Grey. Tussen de twee ontspint zich een expliciete sadomasochistische relatie.
Volgens het Huisartscomité van de British Medical Association heeft het boek ervoor gezorgd dat oudere koppels avontuurlijker seks hebben, met de nodige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) tot gevolg. Volgens de artsenvereniging is het aantal besmettingen van syfilis, gonorroe en chlamydia fors gestegen bij vijftig-plussers en dat zou mede komen door de Vijftig Tinten Grijs-trilogie.
Een recent onderzoek aan de universiteit van Michigan zou dan weer aangetoond dat het lezen van deze boeken kan aanzetten tot partnergeweld en riskant (seksueel) gedrag.
De onderzoekers ondervroegen 655 vrouwen tussen 18 en 24 jaar, waarvan een derde minstens één deel van het boek had gelezen. Daaruit bleek dat vrouwen die minstens het eerste boek uit de reeks hadden gelezen, meer kans hebben op een relatie met een gewelddadige partner: hun partner riep vaker, vloekte meer en ze hadden meer kans om gestalkt te worden. Ze gebruikten ook meer ongezonde middeltjes om af te vallen. Wie de hele reeks had gelezen, deed vaker aan binge drinking, ongezond diëten en vertoonde meer seksueel risicogedrag (vijf seksuele partners of meer, anale seks).
Alhoewel de onderzoekers benadrukken dat ze geen oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen het boek en het ongezonde gedrag, menen ze dat lezen over partnergeweld risicovol gedrag normaal kan doen lijken en van misbruik een banaliteit kan maken.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram