Antidepressiva verhogen risico beroerte

123-pil-vitam-suppl-170_11.jpg

nieuws Antidepressiva verhogen het risico op een hersenbloeding, al blijft dit risico absoluut gezien klein. Dat blijkt uit in een artikel in het vakblad Neurology.

De onderzoekers analyseerden 16 studies die keken naar het gebruik van antidepressiva en het optreden van beroerte.

De wetenschappers stelden vast dat personen die SSRI’s gebruikten, 50% meer kans hebben op een intracraniële bloeding en een 40% verhoogd risico lopen op een intracerebrale bloeding dan mensen die deze medicatie niet gebruiken. Deze typen beroerten zijn erg zeldzaam, dus ondanks het verhoogde risico blijft de kans op deze beroertes klein. Geschat wordt dat deze beroertes optreden bij 25 op de 100.000 personen per jaar. Bij gebruik van SSRI’s verhoogt dit risico met 10 beroertes per 100.000 mensen per jaar. De studie kon geen oorzakelijk verband aantonen tussen het gebruik van SSRI’s en beroertes, alleen een statistisch verband, maar het vermoeden dat er mogelijk toch wel een orozakelijk verband is, is volgens de onderzoekers vrij sterk. Zij verwijzen daarbij onder meer naar het feit dat de beroertes zich vooral voordoen in de eerste maand van SSRI-gebruik.

Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI's) zijn een bekende klasse van antidepressiva, waartoe middelen zoals fluoxetine (Prozac), sertraline (Serlain), citalopram (Cipramil) and paroxetine (Seroxat) behoren.

bron: Neurology, 2012; DOI: 10.1212/WNL.0b013e318271f848

Laatst bijgewerkt: november 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram