Alle antidepressiva effectiever dan placebo bij acute depressie

Laatst bijgewerkt: maart 2018
123-invloed-pil-hers-nevenw-11-16.jpg

nieuws

De grootste studie ooit over de werkzaamheid van antidepressiva komt tot het besluit dat antidepressiva effectiever zijn dan placebo in de acute behandeling van depressie bij volwassenen. Deze studie verscheen in The Lancet. 

De studie vat de resultaten samen van 522 onderzoeken naar 21 antidepressiva met in totaal ruim 116.000 proefpersonen met een matige tot ernstige depressie. Alle 21 onderzochte antidepressiva waren na acht weken gebruik effectiever (een verbetering met minstens 50 % van de klachten) dan een placebo. Sommige antidepressiva waren effectiever dan andere. De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn als generiek verkrijgbaar.

Dat antidepressiva effectiever zijn dan een placebo wil niet zeggen dat deze medicijnen ook altijd de beste optie zijn als een patiënt met een depressie zich bij een hulpverlener meldt, zo benadrukken de onderzoekers Medicatie moet altijd worden beschouwd samen met andere opties, zoals psychotherapie, zeker als dit beschikbaar is. Het is belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van de potentiële voordelen van antidepressiva en met hun arts overleggen over de voor hen meest geschikte behandeling.

Bron
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32802-7/fulltext

www.radboudumc.nl/nieuws/2018/bij-acute-depressie-volwassenen-zijn-alle-antidepressiva-effectiever-dan-placebo

https://www.nhs.uk/news/medication/big-new-study-confirms-antidepressants-work-better-placebo/
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram