Vaginale ring (Nuvaring) verhoogt trombosekans

nieuws In de Verenigde Staten hebben 2000 vrouwen een schadeclaim ingediend tegen de producent van de vaginale anticonceptiering NuvaRing omdat die ring volgens hen mogelijk dodelijke bloedklonters (veneuze trombo-embolie of VTE) veroorzaakt. Vijf gebruiksters zouden overleden zijn door het gebruik ervan.

In België gebruiken momenteel zo'n 56.500 vrouwen de NuvaRing. Volgens het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, zijn er in ons land de voorbije jaren 83 meldingen van ongewenste bijwerkingen over NuvaRing geweest. Vier daarvan betroffen bloedklonters, het merendeel ging om ongewenste zwangerschappen.

Het gaat om een flexibele, plastic ring die u in de vagina draagt. Daar geeft hij hormonen af die een maand lang beschermen tegen zwangerschap. De ring is op doktersvoorschrift verkrijgbaar bij de apotheek. In België zijn twee producten op de markt, NuvaRing en Circlet.

Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat er een verhoogd risico van veneuze trombo-embolie bij gebruik van de vaginale ring met oestroprogestagenen. Dit risico is vergelijkbaar met dat van de derdegeneratie-anticonceptiva zoals Diane-25, waarover de voorbije maanden veel ophef ontstond. Het risico op een VTE bij vrouwen die dergelijke pillen gebruiken wordt geschat op 6 tot 12 gevallen per jaar per 10.000 vrouwen. Ter vergelijking, bij vrouwen die geen pil nemen en die niet zwanger zijn, zullen er ongeveer 2 gevallen van VTE per jaar zijn per 10.000 vrouwen.

Bij het voorschrijven moeten artsen het individueel risico van een vrouw op bloedstolsels regelmatig beoordelen gezien het risico verandert met de tijd. Risicofactoren zijn onder meer roken, overgewicht, toenemende leeftijd, het hebben van migraine, familiale voorgeschiedenis van bloedstolsels en bevallen zijn in de afgelopen paar weken.

Het is belangrijk dat vrouwen en artsen alert blijven voor de tekenen en symptomen van trombo-embolie, waaronder hevige pijn of zwelling in de benen, plotselinge onverklaarbare kortademigheid, snelle ademhaling of hoesten, pijn in de borst en zwakte of gevoelloosheid van het gezicht, arm of been. In het geval dat een vrouw één van deze tekenen of symptomen ontwikkelt, moet ze onmiddellijk medisch advies vragen.

123-ac-vagina-ring-01-19.png


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram