Nieuwe regeling terugbetaling anticonceptiva voor jongeren

nieuws Jonge vrouwen tot en met 20 jaar krijgen sinds 1 mei 2004 een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde contraceptiva. De tegemoetkoming bestaat niet enkel voor contraceptiepillen maar ook voor andere middelen zoals pleisters, spiraaltjes, implantaten … Met deze tegemoetkoming wil de overheid ongewenste zwangerschappen bij jongeren voorkomen en investeren in een betere toegang tot voorbehoedsmiddelen.

Vanaf 1 oktober 2013 is de regeling aangepast.
• De tegemoetkoming bedraagt vanaf nu 3 euro per maand dat het contraceptivum bescherming biedt. De precieze waarde van de extra tegemoetkoming wordt berekend volgens de aard en de verpakkingsgrootte van het contraceptivum.

• Intra uteriene devices en grote verpakkingen van contraceptiva worden, in vergelijking met vroeger, goedkoper voor vrouwen jonger dan 21 jaar.

• Heel wat 'tweede generatie' pillen worden voor vrouwen jonger dan 21 jaar gratis.

• Een verpakking van een morning-afterpil wordt als drie behandelingsmaanden beschouwd. Voor de morning-afterpillen op basis van levonorgestrel wordt vanaf 1 oktober 2013 een kleine bijdrage van de jonge vrouw gevraagd.

Net zoals dat nu het geval is, zullen de contraceptiva waarvoor een bijkomende tegemoetkoming voorzien is en de prijs die de jonge vrouwen zelf nog moeten betalen, op een lijst worden opgenomen. Deze lijst wordt maandelijks bijgewerkt. U kunt deze lijst raadplegen op de website van het RIZIV

Hoe krijgt u de terugbetaling?

Bij de aankoop in de apotheek wordt de tegemoetkoming automatisch verrekend op voorleggen van je SIS-kaart.
In uitzonderlijke gevallen betaalt u toch de volledige prijs bij de apotheker. Dit geldt o.a. voor zelfstandigen die enkel voor grote risico's zijn verzekerd en voor middelen waarvoor geen doktersvoorschrift nodig is en men dat middel zonder voorschrift aankoopt (bv. de morning-after pil). U ontvangt dan wel een formulier waarmee u bij uw ziekenfonds de tegemoetkoming kunt vragen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram