Gratis contraceptiva voorkomt abortus

nieuws Het gratis ter beschikking stellen van langdurende anticonceptie verlaagt de kans op ongewenste en tienerzwangerschappen en ook het aantal abortussen. Dat blijkt uit een onderzoek in het Amerikaanse St Louis in het vakblad Obstetrics & Gynecology.
Vrouwen en meisjes die gratis contraceptiva kregen hadden bijna 4 keer minder abortussen dan vrouwen in andere Amerikaanse staten, en bijna 5 keer minder dan het nationale gemiddelde in de Verenigde Staten. Het aantal abortussen in St. Louis daalde met ruim 20%, in vergelijking met gelijkaardige vrouwen in andere Amerikaanse steden. Ook het aantal tienerzwangerschappen lag bijna 5 keer lager dan het nationaal gemiddelde (6,3 per 1.000 tegen 34,3 per 1.000).

De studie bestudeerde in totaal bijna 10.000 vrouwen en meisjes tussen 14 en 45 jaar uit St. Louis die deel uitmaakten van een programma waarbij ze gratis contraceptiva kregen.
In ons land heeft N-VA-senatrice en gynaecologe Elke Sleurs grote vragen bij het project dat abortus wil voorkomen door gratis contraceptiva aan te bieden aan jongeren beneden de 21 jaar. Volgens Sleurs heeft een veralgemeende terugbetaling van contraceptiva het aantal tienerzwangerschappen niet doen dalen.

Volgens Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx moet de terugbetaling van contraceptiva aan meisjes behouden blijven. Het aantal abortussen bij jonge meisjes neemt maar traag af. De situatie verbetert daarentegen wel in vergelijking met het geheel van de vrouwen, ongeacht de leeftijd, aldus Onkelinx die verwees naar de daling met een half en een heel procent in 2008 en 2009.

bron : vakblad Obstetrics & Gynecology


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram