Contraceptie voor mannen: een antispermagel

123-sperm-zaadc-08-15.jpg

nieuws Een Amerikaanse Stichting test een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen uit. Het is geen pil maar een gel die de passage van het sperma blokkeert.

Het product kreeg de naam Vasalgel en het werd ontwikkeld door de Parsemus Foundation, een niet-gouvernementele Amerikaanse organisatie. Het principe is als volgt: onder plaatselijke verdoving krijgt de man een gel (polymeer) geïnjecteerd in de zaadleiders, dat zijn de buisjes die het sperma van de teelballen naar de prostaat voeren waarna ze in het ejaculatiekanaal terechtkomen. De gel blokkeert de passage van het sperma zonder de ejaculatie te beïnvloeden, die verloopt normaal.

Volgens de bedenkers van dit procédé blijft deze methode zo’n twaal jaar effectief en kan de gel op elk moment opgelost worden door de persoon met een ander product te injecteren. Deze omkeerbaarheid biedt uiteraard een zeer belangrijk pluspunt in vergelijking met een vasectomie (sterilisatie). Momenteel worden er al tests gedaan op zoogdieren. Proeven op mensen (initiële tests) staan op het programma vanaf begin 2016 en zouden verder lopen in 2017. Het is de bedoeling om de gel tegen begin 2018 te commercialiseren.

bron: Parsemus Foundation (www.parsemusfoundation.org

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram